Χρονιά των πολλών ρεκόρ αποδείχθηκε για τον ΕΦΚΑ το 2021 στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες για πολλούς μήνες υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας και της τηλεργασίας, ο ΕΦΚΑ κατάφερε να σηκώσει κεφάλι και να μειώσει κατά 50.000 τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, αποτέλεσμα μιας σειράς μέτρων και δράσεων που υλοποιήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και τη διοίκηση του οργανισμού τους τελευταίους μήνες.

Για το σύνολο του έτους καταγράφηκε αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων, με τις απονομές να προσεγγίζουν τις 225.000. Αριθμός που θα φαινόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας το 2019 ή το 2020. Μάλιστα, ο Νοέμβριος του 2021 αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών, καθώς τότε εκδόθηκαν πάνω από 25.000 νέες συντάξεις, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020. Τα παραπάνω στοιχεία ισχυροποιούν την πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης του ΕΦΚΑ για οριστική εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι του τέλος Ιουνίου.

suntakseis
Ο πίνακας αποτυπώνει τόσο τη ραγδαία αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων όσο και τη σημαντική μείωση των οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους

Μαζί με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων λύνεται ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα των οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, για το οποίο ουκ ολίγες φορές οι θεσμοί έχουν πιέσει να λυθεί άμεσα, προκειμένου να επιτυγχάνει η χώρα θετικές αξιολογήσεις στο πλαίσιο της επιτήρησης. Οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%, φτάνοντας από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πάνω από 350 εκατ. ευρώ μπήκαν στις τσέπες νέων συνταξιούχων μέσα στο 2021 και, κατ’ επέκταση, στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων, για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές.

345

Νέες υποδομές

Η σημαντική αυτή πρόοδος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021. Πολλά από αυτά μάλιστα προκάλεσαν αντιδράσεις από συνδικαλιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης, βαφτίζοντάς τα ως προάγγελους για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ. Φαίνεται, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος ότι οι δράσεις αυτές επιτάχυναν τις απονομές και αύξησαν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, υποβοηθώντας το έργο τους.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργήθηκε ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων, με ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα και με την υποστήριξη της PwC.
  • Τέθηκε σε λειτουργία ο «πύργος ελέγχου» για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Με τον «πύργο ελέγχου» επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανά εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και, ως εκ τούτου, καλύτερο management. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι η ραγδαία αύξηση στην έκδοση νέων συντάξεων στην Κρήτη. Πριν από τη λειτουργία του «πύργου ελέγχου», έβγαιναν 1.000- 1.400 συντάξεις τον μήνα, ενώ σήμερα, με το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου της απόδοσης, οι εκδόσεις ξεπερνούν τις 3.000 τον μήνα.
  • Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο «Πράσινο Κτίριο» της Λ. Κηφισίας. Σε αυτήν συγκεντρώθηκαν όλες οι δύσκολες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εκκαθαριστεί πάνω από το 80% των παλαιών σύνθετων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις συνταξιοδότησης προ του 2019.
  • Ολοκληρώθηκαν η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Πλέον, οι υπάλληλοι των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ κ.λπ., βρίσκονται στα ίδια γραφεία και συνεργάζονται επιτόπου για την έκδοση των συντάξεων.
  • Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά, αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό, που προκαλούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για φέτος προγραμματίζεται η προμήθεια ακόμα 2.000 υπολογιστών.
  • Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία, τα τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ, όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%. Ειδικά στο ΝΑΤ πρακτικά έχουν απομείνει λίγες δεκάδες φάκελοι διαδοχικής ασφάλισης, που απομένουν να εκκαθαριστούν και αυτοί μέσα στις επόμενες ημέρες.
  • Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξησή τους το προσεχές χρονικό διάστημα. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έναρξη του 3ου κύκλου πιστοποίησης, καθώς και το άνοιγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, της πλατφόρμας για νέες αιτήσεις λογιστών και δικηγόρων.
Εκκαθάριση των οφειλών προς τους εν αναμονή ασφαλισμένους, δημιουργία ειδικής ομάδας έργου και λειτουργία «πύργου ελέγχου» για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων


Αυξημενες αιτήσεις

Η μείωση κατά 50.000 των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων το 12μηνο Νοεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021 κατέστη δυνατή παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανέρχεται σε 21.629. Ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνο του 2021 ανέρχεται σε 191.062 και αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000 με ενσωματωμένα τα στοιχεία Δεκεμβρίου, ενώ το 2020 ανήλθε σε 175.705 και το 2019 σε 170.111.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις, η οποία όμως δεν ανέκοψε τον ισχυρό ρυθμό μείωσης των εκκρεμών συντάξεων. Οπως αναφέρουν κύκλοι του ΕΦΚΑ, «αν δεν είχαμε 35.000 παραπάνω νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τότε οι ληξιπρόθεσμες θα ήταν ακόμα πιο χαμηλά, φτάνοντας περίπου τις 50.000 και όχι τις 83.000 που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο».