Αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και οι προμηθευτές τους, ασφαλιστικές εταιρείες και τουριστικά γραφεία είναι μερικοί από τους κλάδους που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και αδυνατούν να εφαρμόσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία (myData). Αν και όλοι τους επιθυμούν (ίσως πλην των αγροτών) να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, στην παρούσα φάση αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα για τα οποία μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν προς το παρόν λύσεις. Τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων κυρίως των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών εταιρειών, αν και έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαθέτοντας τους απαραίτητους εξοπλισμούς ώστε να περάσουν και αυτά στη νέα εποχή, εντούτοις αναμένουν ακόμα να δοθούν λύσεις.

Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το εγχείρημα των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι μοναδικό και θα προσφέρει σε επιχειρήσεις και στην Εφορία από τη μία τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, κι από την άλλη όλα θα είναι πλέον μηχανογραφημένα ξεχνώντας τις χειρόγραφες αποδείξεις ακόμα και τα δελτία αποστολής.


Αναφέρει παράλληλα, ότι το 2022 είναι ένα εκπαιδευτικό-πιλοτικό έτος για την ΑΑΔΕ και τις επιχειρήσεις με στόχο την καλύτερη προσαρμογή και των δύο πλευρών. Όλα τα προβλήματα θα επιλύονται σταδιακά και αμέσως μετά θα δημιουργηθεί και ο αναλυτικός οδηγός για τη χρήση των MyData από όλους τους υπόχρεους ανά κατηγορία.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναγκαστικά στη μη επιβολή προστίμων για όσους υποπέσουν σε λάθη ή όσοι για διάφορους λόγους δεν καταφέρουν να ανεβάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τιμολόγια και τις συναλλαγές τους.


Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει για τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData το αργότερο έως την 31.03.2022. Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021, η υποχρέωση διαβίβασης αφορούσε μόνο στα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων. Το πιθανότερο σενάριο είναι όμως, να δοθεί μία ακόμη παράταση και τα παραστατικά να αναρτηθούν μεταγενέστερα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:
Στην πλατφόρμα myData διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.
Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.
Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων.
Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.
Μέσω της εφαρμογής «timologio», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:
να διαμορφώσουν το προφίλ τους,
να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).
Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myData (έσοδα) του επαγγελματία και στο myData της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα).