Στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, καθώς και στα σενάρια για επιπλέο στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για όλο το έτος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν επεξεργάζονται σενάρια για τη στήριξη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στο ενεργειακό κόστος για όλο το 2022

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Αλήθεια είναι, έχουμε επεξεργαστεί σενάρια ακόμα και στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει όλο το 2022, βέβαια αυτό κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει από τώρα. Σήμερα η φωτογραφία της στιγμής δείχνει με βάση τα παράγωγα και με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών, των χρηματιστήριων δηλαδή των διεθνών ενέργειας, ότι αποκλιμακώνονται οι τιμές από την άνοιξη και μετά αλλά ότι παραμένουν σε υψηλοτέρα επίπεδα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜ: Που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα έχουμε βοήθεια στα νοικοκυριά με επιδότηση ενός μέρους από το κομμάτι της ακρίβειας

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Πολύ σωστά, για όσο χρειαστεί και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση.


Αναφορικά με τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα τους στηρίζουμε σε δυο άξονες, πρώτον έχουμε το κοινωνικό τιμολόγιο όπου εκεί είναι δικαιούχοι περίπου 600 χιλιαδες νοικοκυριά, εκεί δίνουμε πολύ μεγαλύτερη επιδότηση, απορροφούμε δηλαδή το 90% της αύξησης. Δηλαδή βλέπετε ότι τον Ιανουάριο είχαμε 42 € επιδότηση ανά μήνα για τις πρώτες 300 kWh για ένα μέσο νοικοκυριό, και 54 € δηλαδή 12 € παραπάνω, για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Επίσης οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου έχουνε και μια επιπλέον έκπτωση από 30% έως και 70% στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα στηρίζουμε ακόμα περισσότερο τους ευάλωτους κι αυτούς που έχουν πολυ χαμηλά εισοδήματα, συνεχίζουμε τη στήριξη οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά μέχρι βέβαια το όριο των 300 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο, τα εισοδηματικά κριτήρια φτάνουν μέχρι και τα 20.000€ ετήσιο εισόδημα. Άρα με 20.000 ετήσιο εισόδημα είναι δικαιούχος κοινωνικού τιμολόγιου, παίρνει από 30% έως 70% έκπτωση στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και παίρνει κι ακόμα μεγαλύτερη επιδότηση κάθε μήνα για τις πρώτες 300 kWh.

Αναφορικά με τους λογαριασμούς που στάλθηκαν χωρίς την επιδότηση

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Καταρχήν κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολύ γρήγορα. Δηλαδή όλες αυτές οι αλλαγές που κάναμε δεν είναι μόνο οτι άλλαξε το ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου επιδοτούσαμε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης, αυτό έπρεπε να το εξειδικεύσουμε με την έννοια ότι έχουμε περιορισμένους πόρους αλλά είπαμε οτι θα επιδοτήσουμε τις κυρίες κατοικίες. Τώρα άμα υπάρχει μια δεύτερη ή μια τρίτη κατοικία δυστυχώς, μακάρι να μπορούσαμε αλλά δεν

έχουμε τη δυνατότητα να επιδοτούμε κι εκεί το ρεύμα έστω κι αν είναι λιγότερο. Επιδοτούμε 4.200.000 παροχές, δηλαδή σχεδόν όσα νοικοκυριά έχει η χώρα για την κύρια τους κατοικία. Και επιπλέον αλλάξαμε και κάτι άλλο, για τις πρώτες 150 kWh το μήνα επιδοτούμε με περισσότερα χρήματα απ’ οτι τις δεύτερες 150 kWh. Δηλαδή από 1 έως 150 kWh για τον Ιανουάριο είχαμε μια επιδότηση 160 € τη kWh, ενώ από 151 έως 300 kWh 120 € για να στηρίξουμε αυτούς κατ’ αρχήν που έχουν χαμηλές καταναλώσεις γιατί ξοδεύουν λιγότερο γιατί έχουν πιο μικρότερα σπίτια, πρώτον. Και δεύτερον, θελουμε να δείξουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε με καθε τρόπο να πετύχουμε όσο δύσκολο και να είναι αυτό την εξοικονόμηση ενέργειας.

ΔΗΜ: Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ευθύνη για αυτή την αναστάτωση

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Δεν θεωρώ ότι έχει ευθύνη γιατί αυτά τα χρήματα θα έρθουν στον επόμενο λογαριασμό.

Αναφορικά με τις μεγάλες ρήτρες αναπροσαρμογής που χρεώνουν κάποιοι προμηθευτές ενέργειας

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Αυτό το οποίο ζήτησα από τη ΡΑΕ η οποία κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και ελέγχει αν πραγματικά αφαιρούνται οι εκπτώσεις που θα πρέπει από τους λογαριασμούς και αν μοιράζονται οι επιδοτήσεις όπως πρέπει αλλά εκείνο το οποίο ζήτησα να δούμε είναι ποια είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο ,και κάθε μήνα από εδώ και πέρα θα το ζητάω, που κάθε προμηθευτής έχει χρεώσει του πελάτες του. Εκείνο το οποίο θέλουμε να ελέγξουμε είναι τη χρέωση λογαριασμού έχουνε, πως χρεώνουν την ηλεκτρική ενέργεια όχι αν έχουν περάσει την επιδότηση αλλά πόσο είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής ανά μήνα. Δεν λεω ότι έχουν αυξήσει παραπάνω από ότι πρέπει, εκείνο όμως το οποίο ζήτησα από τη ΡΑΕ είναι να ελέγξουμε αν όντως δεν χρεώνουν παραπάνω.

Ερωτηθείς για κάποιους παρόχους ενέργειας που δεν αποδίδουν τα δημοτικά τέλη

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ήδη εχουμε δώσει εντολή στην ΡΑΕ να ζητήσει τα στοιχεία από τους παρόχους να δούμε σε ποιους δήμους δεν έχουν αποδώσει, για πόσο χρονικό διάστημα και φυσικά υπάρχει και το κανονιστικό πλαίσιο εφόσον χρειαστεί και απαιτείται να υπάρξουν και κυρώσεις για αυτόν που δεν έχει κάνει αυτό που πρέπει.

Ερωτηθείς αν φοβάται για «κανόνια» σε κάποιους παρόχους

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Εγώ δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω τα οικονομικά της κάθε εταιρείας θα σας πω όμως ότι είναι μια δύσκολη στιγμή γενικά και αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα ξέρετε ότι σε άλλες χώρες ήδη είχαμε πτωχεύεις προμηθευτών. Σε άλλες χώρες όπως είναι η Αγγλία υπήρχαν πτωχεύσεις ήδη παρόχων γιατί υπάρχει μια τεράστια κρίση διεθνής αυτό έχει αυξήσει την απαίτηση για ρευστότητα στις εταιρείες, από την άλλη λόγω του ανταγωνισμού προσπαθούν να απορροφήσουν και αυτοί όσο μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης μπορούν για να μην χάσουν τους πελάτες αυτό μπορεί να πιέσει κάποιες εταιρείες.

Ερωτηθείς που βρίσκεται η καταγραφή των νοικοκυριών που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το ΔΕΔΔΗΕ

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ήδη ότι δεν θα χρεώσει τα τέλη χρήσης δικτύου για τέσσερις μήνες. Αυτό είναι για μια ηλεκτρική μεγαβατώρα της τάξης των 20-25€ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα δηλαδή την κατανάλωση που έχει ο καθένας θα δει την αντίστοιχη έκπτωση στο λογαριασμό του. Επίσης έχουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ζήτησα να μπει στην πρώτη σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, να υπάρχει εικονίδιο ώστε κατευθείαν να δηλώνει ο καταναλωτής αν η οικοσκευή του καταστράφηκε εξαιτίας των διακυμάνσεων της τάσης ώστε να αποζημιωθούν άμεσα. Θα δηλώνεται στο ΔΕΔΔΗΕ , υπάρχει μια διαδικασία την οποία έχω ζητήσει και είναι απλή για να αποζημιωθεί μέχρι 500-600 € που είναι το μέγιστο ποσό αποζημίωσης. Αλλά περά από αυτά τα οποία ισχύουν ούτως ή άλλως έχουμε συζητήσει με την ΡΑΕ και ετοιμάζουμε διατάξεις ώστε στην Ελλάδα να αλλάξουμε το κανονιστικό πλαίσιο και να είναι πολύ πιο αυστηρός ο κανονισμός σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση εξαιτίας αστοχίας του δικτύου και υπαιτιότητας του διαχειριστή δικτύου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Έχουμε στόχο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους ίσως λίγο πριν την περίοδο του Πάσχα. Εκεί θα έχουμε τρία είδη συσκευών συγκεκριμένων ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά. Έχουμε κάνει μια μελέτη που δείχνει ότι εφόσον το νοικοκυριό αντικαταστήσει τρεις συσκευές ενεργοβόρες που είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης με καινούργιες πολύ υψηλής ενεργειακής κλάσης μπορεί να έχει μια εξοικονόμηση που ξεπερνάει ακόμα και το 30% της ετήσιας κατανάλωσης. Άρα προχωρούμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που στοχεύει να επιδοτήσει 200 χιλιάδες νοικοκυριά για την αντικατάσταση αυτών των συσκευών, τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά, θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια ανάλογα του εισοδήματος θα έχουν και ανάλογη επιδότηση.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς TAXIS ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του είτε μέσα από το λογιστή είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και ένα λογαριασμό. Όλα θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα υπάρχει κατάταξη των ενδιαφερομένων δηλαδή εμείς στοχεύουμε για 200 χιλιαδες νοικοκυριά αν μπουν 300 χιλιαδες ενδιαφερόμενοι θα υπάρχει κατάταξη όπου θα υπάρχουν κριτήρια και κοινωνικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα όμως ακόμα και οι επιλαχόντες εφόσον εμείς βρούμε τα χρήματα και αυξήσουμε τον προϋπολογισμό θα μπορούν και εκείνοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές τους.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η επιδότηση θα αφαιρείται από το κατάστημα δηλαδή το κατάστημα θα πουλάει τη συσκευή στον πελάτη αφαιρώντας την επιδότηση που δικαιούται. Θα είναι ελεύθερη η επιλογή των συσκευών με μια προϋπόθεση οι συσκευές που θα αγοράζονται οι καινούργιες θα πρέπει να πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδεται η παλιά συσκευή η οποία θα πρέπει να λειτουργεί κιόλας και στη συνέχεια από το κατάστημα θα παραδίδεται στα συστήματα διαχείρισης ώστε να ανακυκλωθούν αυτές οι συσκευές.