Νέα υψηλότερη τιμή της τελευταίας επταετίας καταγράφεται αυτή την ώρα στις διεθνείς αγορές για το πετρέλαιο, με το μπρεντ να ξεπερνάει τα 99,4 δολάρια το βαρέλι και το αργό να εκτοξεύεται πάνω από τα 94,4 δολάρια.

To ράλι των τελευταίων ωρών, αν δεν αντιστραφεί κάτι μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες, θα περάσει στην αντλία τα επόμενα 24ωρα ανεβάζοντας πλέον την μέση τιμή της αμόλυβδης πάνω από τα 1,9 ευρώ.

Ήδη, νησιωτική περιοχή που να πληρώνει ένα λίτρο βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ δεν υπάρχει ενώ αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του πετρελαίου, τα 2 ευρώ θα γίνουν πανελλαδικός μέσος όρος. Ήδη ο μέσος όρος για τη χώρα θα αναρριχηθεί αυτή την εβδομάδα πάνω από τα 1,9 ευρώ για την απλή αμόλυβδη ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αναμένεται να σπάσει και το φράγμα του 1,65 ευρώ.

Ένα λίτρο υγραερίου κοστίζει αυτή τη στιγμή 1,06 ευρώ –έχει ανοίξει η ψαλίδα με την αμόλυβδη υπέρ του υγραερίου κίνησης- ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε ήδη στα 1,27 ευρώ πανελλαδικά και θα "δοκιμάσει" τα 1,3 ευρώ ανά λίτρο.

H αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου περνάει με μερικές ώρες καθυστέρηση στην τιμή χονδρικής και η προσαρμογή των τιμών λιανικής γίνεται σχεδόν αυτόματα. Η τιμή χονδρικής της βενζίνης έχει σπάσει πλέον και τα 1,4 ευρώ ανά λίτρο με τις τάσεις να είναι ανοδικές. Η πολύ υψηλή τιμή του πετρελαίου, θα επιβαρύνει και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Από τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε ότι η ζημιά λόγω αύξησης του κόστους εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων ανέρχεται πλέον στα 900 εκατ. ευρώ τον μήνα. Με δεδομένη την ανατίμηση του πετρελαίου, οι επιπτώσεις, δηλαδή το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων, θα φτάσει ακόμη και πάνω από το 1 δισ. ευρώ.