Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Το επίκεντρο της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής είναι στραμμένο στις κυρώσεις, ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το ράλι τιμών στην ενέργεια.

Φυσικό αέριο και πετρέλαιο «καλπάζουν» κι ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας που προκαλεί αυτό το γεγονός είναι, πως τροποποιήθηκε η ατζέντα του αυριανού Eurogroup.

Η ατζέντα του Eurogroup

Ειδικότερα, ενώ αρχικά το σχέδιο προέβλεπε μια γενική συζήτηση για τον πληθωρισμό και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, η ατζέντα άλλαξε και συμπεριλήφθηκε ειδικό θέμα συζήτησης για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις.

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προς συζήτηση είναι η πρόταση για εξαίρεση αυτών των δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η κρίση.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση θα γίνει πιο επιθετικός.

Το σχέδιο επιδοτήσεων, που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης, προβλέπει 1 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά όλα δείχνουν ότι το κόστος θα ανεβεί, πιθανότατα με κάλυψη και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.