Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να δώσουν μια λύση στη Ρωσία και τους δισεκατομμυριούχους τους για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ δρομολογούν «ισχυρές κυρώσεις» εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής που πραγματοποίησε στην Ουκρανία. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ανακοινώθηκε πακέτο κυρώσεων με στόχο την αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας.

Σκοπός των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι να περιορίσουν τη δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιήσει συναλλαγές σε δολάρια και άλλα ισχυρά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων ποινών σε πέντε ρωσικές τράπεζες με συνολικό ενεργητικό ενός τρισ. δολαρίων. Στη λίστα των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν άτομα της ρωσικής ελίτ και μέλη της οικογενείας τους. Αλλά η ισχύς των κυρώσεων αυτών αποδυναμώνεται σε μια χώρα που προχωρά στη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg. Χάρη στην τεχνολογία blockchain, οι συναλλαγές παραμένουν ανώνυμες.


Η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει ένα ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς του ψηφιακού, αποκεντρωμένου χρήματος, με τις ρυθμιστικές αρχές να προειδοποιούν πως έτσι παραμένει αδιαφανής.«Ούτε οι δικτάτορες, ούτε οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπόκεινται σε ελέγχους στα όρια ενός δικτύου κρυπτονομισμάτων», σχολίασε ο Μάθιου Σίγκελ, στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία VanEck.

Πέρυσι, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είχε αναφερθεί με αιχμηρή γλώσσα στα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα το bitcoin. Η BIS, η οποία απαρτίζεται από κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου με έδρα στη Βασιλεία, χαρακτήρισε ευθέως τα κρυπτονομίσματα ως κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία που συχνά χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες, όπως είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ σπαταλά υπερβολική ενέργεια.