Σε κατάρρευση οδηγήθηκε η ρωσική Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλαδή είναι κρατική τράπεζα. Η κατάρρευση προκλήθηκε λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ αξιολόγησε ότι Sberbank Europe AG και τα δύο παρακλάδια της δεν είναι βιώσιμες λόγω έλλειψης ρευστότητας και εκτιμά ότι στο άμεσο μέλλον η τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις.

Πλέον οι τράπεζες αυτές οδηγούνται σε εκκαθάριση. Οι πελάτες προστατεύονται από το όριο των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη κι αυτή η εγγύηση καλύπτει τη μητρική τράπεζα στην Αυστρία, το παρακλάδι στη Γερμανία και τις δύο θυγατρικές σε Κροατία και Σλοβενία.

Η Sberbank Europe AG έχει, επίσης, θυγατρικές στη Βοσνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Στο τέλος του 2021 η τράπεζα είχε στοιχεία ενεργητικού 13,6 δισ ευρώ.