Λύσεις για να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας, που εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να ανκουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη διάταξη για την επιβολή πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτάρι και σε όποιο προϊόν επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η κερδοσκοπία από τις αυξήσεις των πρώτων υλών και θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση του μέτρου. Όπως λέγεται στο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πλαφόν στις τιμές πώλησης, καθώς αναμένεται να αυξάνονται ειδικά στον τομέα της ενέργειας και για αυτό εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Επίδομα τον Απρίλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την υιοθέτηση μέτρων που δεν θα αφορούν μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά με ευρύτερο αντίκτυπο. Στο τραπέζι εξακολουθεί να υπάρχει η χορήγηση επιδόματος τον Απρίλιο, για να ανακουφίσει από το κύμα ακρίβειας που επιφέρουν οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εξαρτώνται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενέργεια

Πονοκέφαλος αποτελεί και ο εφοδιασμός της χώρας με ενέργεια. Η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG, ενώ ο αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία.

Σε εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που μπορούν να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.