Το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το οποίο στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας θα επιστραφεί το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. 

Η αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ, αναλόγως της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού.

Αυτοί που θα δουν το ποσό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, και που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Το χρηματικό αυτό ποσό, που δικαιούται αναλογικά η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνει επίσης ότι τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους, με στόχο πέραν από τους πιο αδύναμους και τη σημαντική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.

Παράλληλα θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με έναν μόνιμο και δίκαιο τρόπο που θα εξορθολογίσει την αγορά και θα σταθεροποιήσει τις τιμές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
karta11
karta22
KARTA333
KARTA44

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο με δική της πρωτοβουλία ένα σύστημα που κόβει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές για τους επόμενους 6-12 μήνες.

Για όσο διαρκεί αυτό το σχήμα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, με άμεσο αποτέλεσμα να σταματήσουν συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι δράσεις της κυβέρνησης από την έναρξη του πολέμου

Από την κυβέρνηση τονίζεται πως από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που έχουν οδηγήσει τουλάχιστον τρεις φορές πάνω τις τιμές τους σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί σε τρεις άξονες:

α) Με στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ έως τώρα

β) Με προτάσεις και συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή παρέμβαση στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου που θα αποσυνδέει προσωρινά την επίδραση της τιμής του στο ηλεκτρικό ρεύμα

γ) Με νομοθετικές πρωτοβουλίες, συνεχείς ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όσους επιτήδειους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην διεθνή κρίση

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι υπάρχει πρόβλημα και γι' αυτό υπάρχει και η συγκεκριμένη παρέμβαση, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στα περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πολλή περισσότερη ενέργεια από αυτήν που επιδοτείται με ένα μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης να έχει μείνει εκτός επιδότησης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές με τη διπλή μόνιμη παρέμβαση στην αγορά ενέργειας (χονδρική και λιανική) από τον Ιούλιο, επανέρχονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά, σταματά η δημιουργία υπερεσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά, αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογή και εντέλει ρυθμίζεται, στη βάση ενός αντικειμενικού και δίκαιου τρόπου υπολογισμού που έχει επεξεργαστεί η ΡΑΕ, τις εύλογες τελικές τιμές καταναλωτή στη βάση του μεταβλητού κόστους των παρόχων ενέργειας. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές μειώνονται κατά 70% έως 80% τις αυξήσεις επί των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προ της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα αυτά - όταν πιστοποιηθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - θα φορολογηθούν με 90%, ωστόσο αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ επ’αυτού.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι θα επιβληθεί το ποσόν που αναλογεί ως έκτακτο τέλος σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το τέλος αυτό θα τροφοδοτήσει μέρος των πρόσθετων εκπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με το νέο μηχανισμό που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο σταματάει η παραγωγή υπερεσόδων.