Ανωνυμο__1823___700_px___4_
Οικονομία

Η ρωσική εισβολή εκτοξεύει την τιμή του φυσικού αερίου - Aνησυχία για τα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα

Την Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδική πλατφόρμα TTF εκτοξεύτηκε στα 193 ευρώ

Ανοδική πορεία με απρόβλεπτη κατάληξη έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απειλές που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν εναντίον των δυτικών χωρών .

Την Τετάρτη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδική πλατφόρμα TTF εκτοξεύτηκε στα 193 ευρώ τη μεγαβατώρα, και έκλεισε στα 174 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 43%. Εκρηκτική αναμένεται σήμερα και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που για την Ελλάδα εκτινάσσεται στα 281,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 10,5%.

Χωρίς μάλιστα να κλείνει ο ρωσικός αγωγός, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο ενεργειακό σκηνικό και κοκκινίζει όλο τον Ευρωπαϊκό χάρτη. Για σήμερα η Ιταλία χτυπά limit up με 362,7€/MWh, η Γαλλία με 346,7€/MWh, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία με 341,5€/MWh.

Στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα κυριαρχεί το αέριο σε ποσοστό 49% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 21.5%, ο λιγνίτης με 12,15% και οι εισαγωγές, με 9,39%.

Η ανησυχία από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης μεταφέρεται στην κυβέρνηση που επιχειρεί να τιθασεύσει τις τιμές που περνούν στην κατανάλωση αλλά και στους φορείς της αγοράς που καλούνται να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Την αγωνία του μετέφερε χθες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς λέγοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση λιγνίτη και υδροηλεκτρικών αυξάνει τις ανάγκες για νέα φορτία προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση.

Στην πραγματικότητα το στέλεχος της ΔΕΠΑ, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζητήματα «σπατάλης» φυσικού αερίου καθώς η ΔΕΗ κρατά χαμηλά την χρήση λιγνίτη και νερών λόγω περιορισμένων αποθεμάτων ενώ εξαιτίας της ανόδου τιμών πανευρωπαϊκά αυξάνονται και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο φόβος όπως άλλωστε διατυπώθηκε από στελέχη της Επιχείρησης στην σύσκεψη στην ΡΑΕ, είναι να μείνει η ΔΕΗ από αποθέματα το καλοκαίρι όταν θα χρειαστεί να βάλει στο φουλ λιγνίτη και υδροηλεκτρικά για να αντιμετωπίσει θέματα επάρκειας.

Για τις προσεχείς μέρες είναι προγραμματισμένα να εκφορτώσουν στην Ρεβυθούσα δύο φορτία LNG στις 7 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα. Το πρώτο από την Μυτιληναίος και την Elpedison και το δεύτερο από την ΔΕΠΑ με LNG από την γαλλική Total με αυξημένες ποσότητες.

Ωστόσο το θέμα που βάζει η εταιρεία παροχής αερίου αλλά και οι ηλεκτροπαραγωγοί είναι ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, υπάρχει ο κίνδυνος να παραγγελθούν νέα φορτία και αν δεν καταναλωθούν σε εύλογο διάστημα, οι εταιρείες να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος.

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις όπως να υπάρχει η δυνατότητα της αποζημίωσης των προμηθευτών από το Ταμείο Ασφάλειας Εφοδιασμού. Πρόκειται για το Ταμείο στο οποίο καταβάλλουν τέλη όλοι οι χρήστες πλην εκείνων που συμβάλλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού έχοντας μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να μετατραπούν σε ντίζελ (ΔΕΗ, Εlpedison, Ήρων).

Η κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργεί αυξημένη εγρήγορση και θέτει σε επιφυλακή όλους τους φορείς της αγοράς για αυτό και η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να επαναληφθεί την Παρασκευή.

Πηγή: newmoney.gr