Σε νέο ιστορικό ρεκόρ και συγκεκριμένα κοντά στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε το πρωί της Πέμπτης η τιμή του φυσικού αερίου, με την αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις προς τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Προς ώρας οι κινήσεις Ευρώπης και ΗΠΑ δεν έχουν «αγγίξει» τον ενεργειακό κλάδο της Μόσχας. Βέβαια, την ίδια στιγμή οι επενδυτές δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας. Αυτή η ανησυχία, σε συνδυασμό με τα ήδη περιορισμένα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αποτυπώνεται στις ιστορικά υψηλές τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.

Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, τα συμβόλαια μηνός κινούνται στα 182,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα σημείωσαν αύξηση έως και 21% και τα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άνοδος κατά 11% καταγράφεται και στην αγορά του Λονδίνου.

Οι ενεργειακές πιέσεις αποτυπώνονται και στην τιμή του πετρελαίου, όπου η τιμή του Brent έφθασε έως τα 119 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού έως τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.