Ανάμεσα στα εναλλακτικά μέτρα που θα αποφασίσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου ακρίβειας, όπως είχε γίνει κάτι αντίστοιχο και στο νωπό παρελθόν με την πανδημία.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την έκρηξη ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη».

Οι αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική, αλλά και οι επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος, φαντάζουν μονόδρομος στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Το ζητούμενο είναι πόσα χρήματα θα βρεθούν, αλλά και πώς θα αυτές οι έκτακτες κρατικές δαπάνες θα εξαιρεθούν από τις δεσμεύσεις και τους κανόνες για τα ελλείμματα, χωρίς να θεωρηθούν όμως και παράνομες κρατικές ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις.

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις των 40 ευρώ

Όπως όλα δείχνουν, για τον Μάρτιο η Αθήνα θα ανακοινώσει αυξημένη επιδότηση στις καταναλώσεις ρεύματος -και όχι μόνον, πολύ πάνω και από τα 40 ευρώ που θα δοθούν για τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ήδη οι επιδοτήσεις αυτές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης “ξύνουν τον πάτο του βαρελιού” και σε λίγο δεν θα επαρκούν, χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σοκ η τιμή της βενζίνης

Την ίδια στιγμή, με την βενζίνη έτοιμη να σπάσει και επισήμως από σήμερα –για πρώτη φορά στα χρονικά- το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά, το πετρέλαιο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι παγκοσμίως, το φυσικό αέριο να έχει ξεφύγει τελείως και το σιτάρι στα $400 τον τόνο, η ΕΕ είναι αναγκασμένη να παρουσιάσει μία βασική εργαλειοθήκη λύσεων και μέτρων ανακούφισης, τουλάχιστον για το ρεύμα που είναι το πιο βασικό και καθολικό καταναλωτικό αγαθό.

Νέο ιστορικό ρεκόρ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Παρότι η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας σήμερα έφτασε στα 427 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ή στα 335 ευρώ κατά μέσον όρο για τις πρώτες 8 ημέρες του Μαρτίου) η Ελλάδα δεν είναι στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ. Καταγράφει όμως νέο ιστορικό ρεκόρ, αύξηση 52,5% σε μία μόλις μέρα και διακύμανση τιμών έως και στα 600 (!) ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Είναι συνεπώς σαφές ότι κανένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νοικοκυριό ή επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει πληρώνοντας πχ 5πλάσια ή και 7πλάσια τιμή ανά κιλοβατώρα εν σχέσει με όσα πλήρωνε μέχρι το καλοκαίρι και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συνοδός Κορυφής στο Παρίσι

Το ζήτημα θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Στόχος είναι αφενός η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη, αλλά και η ομαλή μετάβαση κατά τρόπο που τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να μπορούν να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, για να αποφευχθούν κοινωνικές επιπτώσεις, λουκέτα και δευτερογενές κύμα ακρίβειας στην αγορά, από την υπερβολική αύξηση των τιμών στην Ενέργεια.