Τα θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και η «διαρροή» ενός προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έδιναν ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που έκλεισαν με σημαντική άνοδο την Τετάρτη.

Μεγάλη άνοδο 46,8 μονάδων (5,68%) κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που κρίνεται ως η «καλύτερη των τελευταίων 16 μηνών», ανακτώντας 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το χρηματιστήριο είναι προς το παρόν 100 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για δεύτερη ημέρα σημειώνει ισχυρή άνοδο και το αμερικανικό χρηματιστήριο, με ώθηση και από την προγραμματισμένη άνοδο των επιτοκίων από την FED, που ξεκινά την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, που έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο χρυσός - που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης - κατέγραψε νέα μείωση κατά 0,4% στα 1908 δολάρια (στις 18.30 ώρα Ελλάδας), πολύ μακριά από τα επίπεδα άνω των 2000 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές στην ενέργεια - παρότι έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών - διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και λίγο πάνω από τα 110 ευρώ ανά MWh.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο «σοκ» στην προσφορά πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, που έχουν περιορίσει αισθητά τις παραγγελίες για ρωσικό αργό, αλλά και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.