Στο 25, 4% ανήλθε τον Φεβρουάριο το κόστος στέγασης σε σύγκριση με πέρσι, ενώ το ύψος του ενοικίου είναι σημαντικό μέρος αυτής της δαπάνης.

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 27% των Ελλήνων δεν έχουν ιδιόκτητη κύρια κατοικία και βάλει στην εξίσωση και τη φοιτητική στέγη, που επιβαρύνει χιλιάδες οικογένειες, καταλαβαίνει τι αυτό σημαίνει.


Στα ύψη και τα ενοίκια

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι συντριπτικά. Τώρα, όπου οι τιμές βασικών αγαθών, καυσίμων, ρεύματος, φυσικού αερίου έχουν ανέβει στα ύψη, τα ενοίκια έχουν βγάλει «φτερά», δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ τη ζωή κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων.

Ακόμα και στις αποκαλούμενες «λαϊκές συνοικίες» των Δυτικών Προαστίων, φαίνεται πως μια οικογένεια θα χρειαστεί πάνω από 720 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., ενώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, η επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανεβάζει τη ζήτηση και συμπαρασύρει τις ζητούμενες τιμές ενοικίων σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στα νησιά, κυρίως τις Κυκλάδες, η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου, καθιστώντας αδύνατη τη διαβίωση κυρίως των μη μόνιμων κατοίκων που βρίσκονται εκεί για επαγγελματικούς λόγους.

Τεράστιο το κόστος στέγασης στα λαϊκά νοικοκυριά

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις της Στατιστικής Αρχής, στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, το κόστος στέγασης απορροφά το 22,5% των μηνιαίων δαπανών, έναντι 13,4% στα εισοδηματικά ρετιρέ.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τη μέση μηνιαία δαπάνη των 1.331 ευρώ που έκανε το 2020 ένα νοικοκυριό, περίπου 308 ευρώ πήγαιναν στη διατροφή και άλλα 204 ευρώ για το κόστος στέγασης. Αν λάβει κανείς υπόψιν το άλμα της ανελαστικής δαπάνης, που έχει κάνει το κόστος στέγασης στο τελευταίο 12μηνο, αντιλαμβάνεται το βάρος που έχει συσσωρευθεί ειδικά στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Με βάση σύγκρισης το 2020, ο μέσος δείκτης στέγασης διαμορφώθηκε το 2021 στο 105,33 ενώ το Φεβρουάριο του 2022 είχε φτάσει στο 127,07.


Αυξήσεις στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας

Είναι ενδεικτικό ότι στην ετήσια Πανελλαδική έρευνα της REMAX, καταγράφηκαν σχεδόν παντού αυξήσεις. Ειδικότερα, σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής καταγράφηκε αύξηση 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για ηλικίας άνω των 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 12,1%. Αντίστοιχα σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%.

Σε περιοχές της περιφέρειας, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών αυξήθηκαν και αυτές κατά 5.2%,, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%.