1_2
(Από αριστερά προς τα δεξιά) κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με μία επένδυση ύψους 130 εκατ. Ευρώ, δημιούργησε ένα έργο - σταθμό στη νέα εποχή της ενέργειας με πολλαπλάσια περιβαλλοντικά οφέλη, όχι μόνο για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και τη συνολική προσπάθεια της χώρας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Διοίκηση του Ομίλου και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, βρίσκεται στην καρδιά της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Μέσα μάλιστα από την παραγωγή «πράσινης» χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας 350 Gwh, το πάρκο θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Κάτι που σημαίνει ότι θα αποφεύγεται η εκπομπή 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ετησίως.


3_2
O κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
«Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα», τόνισε κατά την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Και συνέχισε αναφέροντας:

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και της πρόσβασης σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο "Όραμα 2025” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επεσήμανε τον στόχο να γίνει η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:


4
«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες", τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι "να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια, από ένα θεωρητικό σχέδιο, σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Για την τεχνολογία αιχμής που αξιοποιήθηκε για την δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, αναφέροντας:

«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε. Και το όραμά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας, για όλους εμάς».



2_2
(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

____________________