Με αφορμή τις αυξήσεις των προϊόντων τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει φραγμός στην ακρίβεια, τα πράγματα έχουνε ξεφύγει. Οι επιχειρήσεις για ένα και μοναδικό λόγο ο οποίος είναι κερδοσκοπικός καθαρά αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα. Εμείς καταγράφουμε απαράδεκτες αυξήσεις, για παράδειγμα τον Ιανουάριο ένα χαρτί υγείας είχε 2,19 τον επόμενο μήνα πήγε 2,49 και τώρα έχει πάει στα 2,79. 60 λεπτά ακρίβεια από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και δεν ξέρουμε αύριο τι επόμενη αύξηση θα έχει. Τα αρωματικά φυτά όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός είχανε 1,19 έχουν 1,69 δηλαδή αυτού του είδους τα φαινόμενα και αυτές οι αυξήσεις είναι λίγο τραβηγμένες. Δεν μπορεί να είχαν οι μπανάνες 1,19 και τώρα να έχουν έρθει στο 1,46», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης.

«Δειλά-δειλά γίνεται μια μεγάλη αισχροκέρδεια και δεν αντιλαμβάνομαι πότε τελικά η κυβέρνηση επιτέλους θα αντιληφθεί ότι η ακρίβεια είναι αυτή που εξανεμίζει το εισόδημα των συμπολιτών μας. Δηλαδή περιμέναμε να πληρώσουμε την ακρίβεια στο ρεύμα στο Θεό και έρχεται η κυβέρνηση και λεει ''θα συζητήσω, θα δω και αν δεν εγκρίνει η ΕΕ θα πάρω μέτρα εγώ''. Γιατί να πάρεις μέτρα αύριο και δεν έπαιρνες μέτρα εχθές. Ξέρετε ότι κλείνουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια του ρεύματος!», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που δόθηκαν σε super market λόγω των αυξήσεων, ο πρόεδρος ΙΝΚΑ δήλωσε: «Με τα πρόστιμα λύση δεν βρίσκεται και δεν υπάρχει. Εμείς ήδη θα προτείνουμε στην κυβέρνηση να αλλάξει νομοθεσία έτσι ώστε όταν υπάρχουν αυξήσεις ο καταναλωτής που καταγγέλλει παράνομες συμπεριφορές να έχουν και κάποια απολαβή. Τα πρόστιμα δεν μπορεί να πηγαίνουν όλα στο κράτος και να μην πηγαίνει τίποτα στον καταγγέλλοντα. Αυτά ισχύουν μόνο στη δική μας τη χώρα και για αυτό βλέπουμε ότι η αισχροκέρδεια καλά κρατεί. Αν υπήρχε ένα κίνητρο θεσμοθετημένο υπέρ αυτού που καταγγέλλει, και βεβαίως θα έχει και την ευθύνη των καταγγελλομένων του, τότε θα ήταν εντελώς διαφορετικά».

Αναφορικά με το θέμα των συλλογικών αγωγών, σημείωσε: «Αύριο καταθέτουμε την πρώτη συλλογική αγωγή εναντίον της ΔΕΗ όπου ζητάμε να επιστραφεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και βεβαίως ασφαλιστικά μέτρα για να μην ρίχνει το διακόπτη ο κάθε πάροχος. Αυτά είναι τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία και έπονται και οι επόμενες 20 συλλογικές αγωγές στις υπόλοιπες εταιρείες παροχής ενέργειας».