Με βαμμένα και άχρηστα χαρτονομίσματα έφυγαν οι ληστές που τα ξημερώματα του Σαββάτου ανατίναξαν το ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται εγκατεστημένο στο ΚΕΠ του δήμου Ραφήνας -Πικερμίου, αφού η λεία τους ήταν πράσινα, μοβ, κόκκινα 50ευρα και 20ευρα.

Αυτό οφείλεται στο Intelligent Banknote Neutralisation System, το λεγόμενο έξυπνο σύστημα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων, με το οποίο εφοδιάζει τα ATM η Τράπεζα Πειραιώς.

Έτσι οι απόπειρες των ληστών είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένες σε αποτυχία, καθώς η παραβίαση ενός ΑΤΜ με οποιοδήποτε τρόπο θέτει σε λειτουργία το μηχανισμό και τα χαρτονομίσματα βάφονται, γίνονται άχρηστα και δεν «περνάνε» πουθενά.

Μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο, είναι το έντονο μελάνι που χρησιμοποιείται και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια, ενώ δεν καθαρίζεται. Με αυτό το έξυπνο σύστημα η τράπεζα εξουδετερώνει την αξία της λείας και άρα το κίνητρο για την κλοπή.

Το ΑΤΜ στο ΚΕΠ του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου ήταν εξοπλισμένο με το συγκεκριμένο σύστημα και έτσι οι δράστες έφυγαν στην ουσία με άδεια χέρια, αφού τα χαρτονομίσματα ήταν βαμμένα και επομένως άχρηστα.