Περισσότερες από 35.000 συντάξεις αναμένεται να εκδώσει τον Ιούνιο ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεχίζοντας την προσπάθεια για πλήρη εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 78.173 τον Μάρτιο του 2022, μειωμένες κατά 28% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021, ενώ συνολικά το προηγούμενο έτος (2021) εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις  για κύριες συντάξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και τα προκάτοχα ταμεία του.

Τον Απρίλιο  οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις μειώθηκαν ακόμη περισσότερο φτάνοντας τις 74.727. Πιο συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος όγκος αιτήσεων που διεκπεραιώθηκαν εντοπίζεται στο ΙΚΑ (23.082 αιτήσεις), ενώ ακολουθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (20.131), ο ΟΑΕΕ (13.887), ο ΟΓΑ (11.480), το ΕΤΑΑ (4.632), το ΝΑΤ (458), το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (152) και τα ενταχθέντα ταμεία (905).

Το θετικό όμως, είναι ότι οι αριθμοί που αποτυπώνονται στα ταμεία βελτιώνονται μήνα με τον μήνα. Για παράδειγμα ο Μάιος ήταν ακόμη ένας μήνας-ρεκόρ, καθώς οι απονομές έφτασαν τις 30.000, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, τονίζουν στο Powergame, ότι τον Ιούνιο είναι εφικτό ο ρυθμός των απονομών να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα ενεργοποιηθούν και περιβόητες «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Το καθεστώς των «συντάξεων εμπιστοσύνης»

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία των «συντάξεων εμπιστοσύνης» εστιάζει στις συντάξεις που βρίσκονται στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Οι συντάξεις εμπιστοσύνης θα εκδίδονται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα βγαίνει άμεσα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο και αναμονή, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ.

Εν τω μεταξύ, πλέον είναι θέμα χρόνου να ενσωματωθούν στα τμήματα απονομής και νέοι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι, καθώς τις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέος κύκλος αιτήσεων. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθούν στα τμήματα απονομής του ΕΦΚΑ 452 ιδιώτες, οι οποίοι σύμφωνα υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου ασφάλισης, έχουν ολοκληρώσει περίπου 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις.

Πάντως, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας η σημαντική αυτή αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς συντάξεις οφείλεται στην εκκαθάριση, μέσα από στοχευμένες δράσεις, του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων παλαιών ετών (προ του 2019), οι  οποίες είχαν συσσωρεύσει και τα μεγαλύτερα ποσά οφειλών. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πλέον από τις παλιές συνταξιοδοτικές υποθέσεις εκκρεμεί μόνο ένας μικρός αριθμός συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που είναι εξαιρετικά σύνθετες ή με ελλιπή στοιχεία.