Το σκέφτονται πολλοί από εδώ και μήνες, το σχεδιάζουν, το περιμένουν με ανυπομονησία. Ο λόγος για ένα ταξίδια το καλοκαίρι. Οι διακοπές άλλωστε και μάλιστα σε νησί είναι αδιαπραγμάτευτος προορισμός για όλους. Ωστόσο φέτος ο προβληματισμός είναι μεγάλος, λόγω των αυξήσεων στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών. Οι αυξήσεις λόγω των καυσίμων έχουν κάνει… απλησίαστες για πολλούς τις διακοπές.

 Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ του Live News, oύτε από το σπίτι δεν θα βγαίνουμε πλέον, καθώς οι ραγδαίες αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, κάνουν απλησίαστες τις διακοπές, με τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων να έχουν ήδη εκτοξευτεί από 18% έως 24% πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι, αναλόγως πάντα τον προορισμό.

 Ο ναύλος για μια τετράκλινη καμπίνα με επιστροφή στη Ρόδο, μαζί με το αυτοκίνητο, ανέρχεται στα 990 ευρώ, ενώ πέρυσι η ίδια διαδρομή για τον ίδιο αριθμό ατόμων κόστιζε 785 ευρώ.

 Ακόμα και για τους κοντινούς προορισμούς όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα χρειαστεί να βάλλεται βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πιο ακριβό από όλα, το νησί των Σπετσών με 4 εισιτήρια με επιστροφή να κοστίζουν φέτος 400 ευρώ από 315 που κόστιζαν το 2021.

 Περίπου 65 ευρώ πάνω τα εισιτήρια για Ύδρα, με μια οικογένεια να πληρώνει από 231 ευρώ, 296 φέτος, ενώ πιο οικονομική είναι η Αίγινα με το flying dolphin των 40 λεπτών να κοστίζει 140 ευρώ με επιστροφή, ενώ ακόμα πιο οικονομικά θα σας έρθει το πλοίο της γραμμής, με 4 άτομα να χρειάζονται φέτος 84 ευρώ από 64 που κόστιζε πέρυσι ο ναύλος με επιστροφή για Αίγινα.

 Αν είστε λάτρης του βόρειου αιγαίου, με τα ψηλά βουνά, τις πευκόφυτες γαλάζιες παραλία και τα γραφικά χωριουδάκια, και θέλετε να επισκεφτείτε μαζί με τα παιδιά σας τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία ή την Λήμνο, θα πρέπει να πληρώσετε από 550 έως 900 ευρώ μαζί με το αυτοκίνητο. Δηλαδή περίπου 150 με 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

 Ενδεικτικά, αν μια οικογένεια κλείσει σήμερα μια 4κλινη καμπίνα για Χίο με επιστροφή μαζί με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να πληρώσει 818 ευρώ, δηλαδή κάτι περισσότερο από τον βασικό μισθό.

 Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος του ναύλου, δηλαδή αν θα κλείσετε κατάστρωμα, κάθισμα ή καμπίνα, την περίοδο που θα κλείσετε τα εισιτήρια, ενώ αν διαθέτετε κάρτα μιλιών μπορείτε να έχετε έκπτωση έως και 30%.