Κύμα πλειστηριασμών έρχεται εντός του καλοκαιριού, με την πλειοψηφία των εντολών να εκτελείται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του φετινού στόχου, που προσεγγίζει τους 40.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς για το 2022, όλες οι πλευρές συντονίζονται για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 πλειστηριασμοί.


Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η αγωνία των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών είναι λογικό ότι έχει εκτιναχθεί στα ύψη, εξ ου και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπενθυμίζουν ότι όσοι ανήκουν εισοδηματικά στις ομάδες αυτές, θα πρέπει να σπεύσουν να το δηλώσουν, ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες για την απόκτηση της βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη και ενημερώνοντας πάραυτα την Τράπεζα πιστωτή τους.

Μεταβατικό περιβάλλον προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών
Στο μεταξύ, είναι θέμα ημερών, η κατάθεση στη Βουλή του νομικού πλαισίου που θα οριοθετεί το – σε κάθε περίπτωση μεταβατικό – καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, διότι η προστασία ως γνωστόν με την εσαεί μορφή της αίρεται.


Σε ένα μεταβατικό στάδιο, για περίπου 15 μήνες, οι δικαιούχοι βάσει κριτηρίων, δηλαδή οι διαπιστωμένα ευάλωτες και ασθενείς οικονομικά ομάδες, θα επιδοτούνται από το κράτος με μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 70 έως 210 ευρώ (ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας), προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους, αποφεύγοντας την ύστατη λύση του πλειστηριασμού, της κατάσχεσης ή της έξωσης, για τα δάνεια πρώτης κατοικίας πάντα.

Γιατί τώρα το «τσουνάμι» πλειστηριασμών
Ο βασικός λόγος που η αγορά κάνει λόγο για «τσουνάμι» πλειστηριασμών είναι το πάγωμα στην ουσία των δικαστικών εντολών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή για περίπου δύο χρόνια, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αποχές συμβολαιογράφων από τη διαδικασία. Ενέργειες κοινωνικά αποδεκτές και αναμενόμενες, που όμως καθυστέρησαν κατά πολύ τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω πλειστηριασμών και κατ’ επέκταση, της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.


Να σημειωθεί ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η διαδικασία για την σύσταση του Φορέα Ακινήτων, κάτι που επιμελείται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα μέτρο στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, στην ίδια κατεύθυνση με την επικείμενη νομικά κατοχυρωμένη προστασία πρώτης κατοικίας των ευάλωτων.

Σύντομα, ίσως και μέσα στο μήνα, αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα εξειδικευμένα funds που αναπτύσσουν στο εξωτερικό αντίστοιχη δραστηριότητα. Η λογική είναι να αποκτά το fund την κατοικία του ευάλωτου οικονομικά νοικοκυριού, με σκοπό να του την επαναμισθώνει, ώστε να μην τη χάσει από μια πιθανή εκτέλεση πλειστηριασμού. Το μίσθωμα θα το πληρώνει ο δικαιούχος από το επίδομα στέγασης που θα λαμβάνει στο πλαίσιο του μεταβατικού σταδίου προστασίας πρώτης κατοικίας των ευάλωτων.