«Οφείλουμε και πάλι να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία με βέλτιστο τρόπο. Αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα καύσιμα». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε τις πρόσθετες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια οι οποίες έως τώρα ανέρχονται στα 8 δις ευρώ.

Μιλώντας στο γεύμα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ( το ελληνικό παράρτημα του ICC) στο οποίο παρέστη προσκεκλημένος του προέδρου του φορέα Πέτρου Δούκα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι εάν αποφασίζονταν η μείωση του φόρου κατανάλωσης, του τέταρτου κατά σειρά αποδοτικότερου φόρου για τα έσοδα, τότε θα προκαλούνταν «τεράστια δημοσιονομική τρύπα» που θα επιβάρυνε πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά. Ως εκ τούτου επελέγη, η στοχευμένη διάθεση των ποσών του προκύψαντος δημοσιονομικού χώρου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

Ανέδειξε επίσης, απαντώντας επί 1,5 ώρα στις ερωτήσεις των επιχειρηματικών παραγόντων - μελών του ICC, τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και τις γενναίες ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία. «Τα 4/5 της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί από τον ιδιωτικό τομέα κι αυτό αν μη τι άλλο ήταν μια σημαντική ένεση ρευστότητας» ανέφερε. «Τα έχουμε καταφέρει ικανοποιητικά, δεν παύει όμως οι δείκτες του ελλείμματος και του Χρέους να είναι πολύ υψηλοί» κατέληξε ζητώντας σύνεση και συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια.