Το πρώτο σταθερό θετικό πρόσημο καταγράφει το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με το 2019, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του τον Ιούνιο (1 έως 22 του μήνα) οι πτήσεις εσωτερικού εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 4%, ενώ η επιβατική κίνηση είναι σχεδόν αμετάβλητη (-0,5%). Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του στόλου και στην αύξηση των πτήσεων εσωτερικού της Sky Express από και προς την Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου, το 2019 η Sky Express είχε μερίδιο μόλις 2,5% στις πτήσεις που πραγματοποιούνται από το Ελ. Βενιζέλος, ενώ το 2022 το μερίδιο της έχει φθάσει στο 13% (στοιχεία Μαΐου) και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας.

Μονοψήφια πτώση στις πτήσεις εξωτερικού
Αντίθετα η κίνηση εξωτερικού συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019 τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις είναι μειωμένες κατά 8,4% και οι επιβάτες κατά 9,1%. Αυτό οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: στην απώλεια σημαντικών αγορών όπως αυτές της Κίνας (λόγω πανδημίας), Ρωσίας – Ουκρανίας (λόγω πολέμου), στη συνέχιση απευθείας πτήσεων προς τους τουριστικούς προορισμούς από μεγάλες αεροπορικές, μία τάση που εμφανίστηκε κυρίως στην πανδημία και συνεχίζεται και φέτος και τέλος στην πιο έντονη παρουσία στην αγοράς της Fraport η οποία αναβάθμισε περιφερειακά αεροδρόμια και προσελκύει απευθείας μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρείες. Στο σύνολο (πτήσεις εσωτερικού – εξωτερικού) η μείωση στον τρέχοντα μήνα για το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι της τάξης του 2,9% για τις πτήσεις και 6,3% για τους επιβάτες σε σχέση με το 2019. Καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν τα πανευρωπαϊκά στοιχεία για τον Ιούνιο, η Αθήνα εκτιμάται ότι έχει πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες επιδόσεις συγκρινόμενη με άλλα κεντρικά αεροδρόμια.


Σύμφωνα με στελέχη του Ελ. Βενιζέλος, τους επόμενους μήνες αναμένεται να συνεχιστεί η άνοδος τόσο σε αριθμό πτήσεων όσο και σε επιβάτες και δεν αποκλείεται να μηδενιστεί η διαφορά με το 2019. Την πρωτοκαθεδρία ανέκτησαν φέτος ξανά οι επιβάτες από την Αμερική, ενώ εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα συνεχίσει για το σύνολο του χρόνου και δεύτερη αεροπορική για την Νέα Υόρκη πέρα από την Emirates. Παράλληλα, πραγματοποιούνται επαφές σε δύο αγορές της Ασίας, Ινδία και Ταϊλάνδη, ώστε να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση με Αθήνα πιθανόν εντός και του 2023.

Ανησυχούν οι ακυρώσεις
Αν και από το αεροδρόμιο της Αθήνας οι ακυρώσεις πτήσεων κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα – σχεδόν μηδενικά – η διοίκηση δεν κρύβει την ανησυχία της για το φαινόμενο που έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ήδη κάποια προβλήματα που «γεννούνται» στο εξωτερικό αγγίζουν και το Ελευθέριος Βενιζέλος και έχουν να κάνουν κυρίως με προβλήματα αποσκευών που δεν ταξίδεψαν μαζί με τους επιβάτες. Η διοίκηση του αεροδρομίου είναι σε εγρήγορση καθώς αναμένεται το πρόβλημα να κορυφωθεί τους δύο επόμενους μήνες.