Για να ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) θα πρέπει να μπει πρώτα σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνει η UniCredit στη νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές. Σημειώνεται πως η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας είναι από την Fitch, την προσεχή Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Το Eurogroup έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» για τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της δεσμεύσεων, όπως σημειώνει. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, σε συνδυασμό με την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, σηματοδοτούν το τέλος μίας πολύ δύσκολης περιόδου για τη χώρα η οποία ξεκίνησε το 2010. Όλα αυτά, εκτιμά η UniCredit, θα θεωρηθούν πιστωτικά θετικά από τους οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο, μόνο μια βιώσιμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας θα πείσει τους οίκους να αναβαθμίσουν τη χώρα στο investment grade, τονίζει.


Η UniCredit αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 θα διαμορφωθεί στο 3,8% και το 2023 στο 1,4%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 9,4%. Μετά από μια απροσδόκητα ισχυρή αύξηση στο πρώτο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ είναι πιθανό να παρουσιάσει «τεχνική διόρθωση» στο β’ τρίμηνο, πριν επιταχυνθεί ξανά το καλοκαίρι λόγω της ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού, όπως εκτιμά. Ήδη, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, όπως αναφέρει, οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας το 73% και το 87% των επιπέδων του 2019.

Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται επίσης να διατηρηθεί ισχυρή, χάρη στις υπηρεσίες μεταφορών, ιδίως της ναυτιλίας, η οποία έχει γίνει πιο σημαντική για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι προοπτικές της ναυτιλίας εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να άρει την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από τα δεξαμενόπλοια ιδιοκτησίας της ΕΕ προς προορισμούς εκτός ΕΕ από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο έκτο πακέτο κυρώσεων, όπως υπογραμμίζει.


Παράλληλα, η τελική εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό ΑΕΠ. Οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης και η ευνοϊκή δυναμική της αγοράς εργασίας, αναμένεται να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την αύξηση των τιμών.

Τέλος, οι εκταμιεύσεις του Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αν και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη νέων έργων.