Tο παρών στη συζήτηση που διοργανώνει ο Economist έδωσαν ο Κώστας Σκρέκας και ο Τζέρι Καλογηράτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων.Σύμβουλος της εταιρείας Capital Product Partners L.P και εστίασαν στο ρόλο του LNG για απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Περιβάλοντος και Ενέργειας αφού αρχικά μίλησε για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία που έχει φέρει ενεργειακή κρίση, έκανε λόγο για άμεσες δράσεις, αφου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκοτοξευθεί. Όπως είπε,«η κατάσταση είναι πέραν όσο μπορούμε να φανταστούμε». «Oι συνεργασίες πρέπει να διευρυνθούν για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια».

Ο Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στον αγωγό EastMed τον χαρακτήρισε βασικό πυλώνα προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενώ τόνισε πως στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να διπλασιαστεί τη διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τριάδα των χωρών με το λιγότερο κίνδυνο προμήθειας φυσικού αερίου ενώ στα σκαριά υπάρχει η κατασκευή νέου αγωγου στη Μακεδονία.

Τι είπε ο Τζέρι Καλογηράτος

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Capital, του Βαγγέλη Μαρινάκη, Τζέρι Καλογηράτος, τόνισε πως με τις εισαγωγές LNG θα απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο.

Εν συνεχεία, επεσήμανε τα δύο προβλήματα που υπάρχουν: Πρώτο οι προμήθειες LNG, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αναμένουμε υψηλότερες τιμές LNG» και υγροποίηση άνοδος 5% έως το 2027.

Δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι η υποεπένδυση σε δομές ειαγωγής LNG. Ο Τζέρι Καλογηράτος εστίασε στον θαλάσσιο κόμβο λέγοντας πως θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και θα δώσει λύση, τονίζοντας πως «πρέπει να επωφεληθούμε από την παρουσία της Ελλάδας».

Έκανε κλόγο για επενδύσεις 3,3 δισ. που έχουν τα τελευταία χρόνια και δημιουργία στόλου 14 πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο LNG ενώ οι πλωτές υποδομές δίνουν περισσότερη ευελιξία.

Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.