Τις τρεις ενεργειακές προτεραιότητες περιέγραψε από το βήμα της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST στο Λαγονήσι ο Γιώργος Αλεξόπουλος, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική προστασία, ασφάλεια προμηθειών και προσιτές τιμές.

«Η ρωσική εισβολή μάς υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η οικονομική παράμετρος και η ασφάλεια προμηθειών, τις οποίες δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ενεργειακή μετάβαση συμβαίνει με έναν τρόπο, ο οποίος δεν θέτει σε κίνδυνο τις προμήθειες και δεν αυξάνει το κόστος».

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε σημασία στην τεχνολογική ουδετερότητα, η οποία μπορεί να παραγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων συγκεντρώσεων ισχύος στην αγορά.

«Ας μη δημιουργήσουμε την επόμενη εξάρτηση» τόνισε. Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο κόσμος έχει ακόμη ανάγκη για συμβατική ενέργεια. «Απαιτείται για τη μετάβαση, τη χρειαζόμαστε για αρκετά ακόμη χρόνια». Και αυτό προϋποθέτει μεσο-μακροπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ικανότητες για να διασφαλίσουμε μια μη διακοπτόμενη προμήθεια, ενόσω αυξάνονται οι ΑΠΕ και οι δυνατότητες αποθήκευσης».

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, αφού προανήγγειλε το rebranding του ομίλου, επανέλαβε τον στόχο για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030 μέσω της απανθρακοποίησης της βασικής δραστηριότητας και των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ανάπτυξη project υδρογόνου στην Ελευσίνα, φωτοβολταϊκά, πλωτές ανεμογεννήτριες κ.ά.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.