Τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης υπογράμμισε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα δίκτυα, εξηγώντας ότι είναι αυτά που μπορούν να εισάγουν την ενέργεια από διασπαρμένες πηγές.

Φέτος, επεσήμανε, είμαστε σε φάση κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη, ενώ βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τις Νότιες Κυκλάδες.

Όσον αφορά τις διεθνείς συνδέσεις, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο επιτάσσει την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών και αυτό αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει δυνατότητα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε πρόταση ως επενδυτής για τη σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia Interconnector)», ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην προωθούμενη σύνδεση με την Αίγυπτο, ένα project που προωθείται από τον Όμιλο Κοπελούζου. Τ

έλος, ο κ. Μανουσάκης εστίασε στην περιοχή των Βαλκανίων, διατυπώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ στη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική την πύκνωση των διασυνδέσεων στην περιοχή.

Για αυτό, διευκρίνισε, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή μιας δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, μελετάται ο υπερδιπλασιασμός της σύνδεσης με την Ιταλία, ενώ υπάρχει συμφωνία για υπερδιπλασιασμό και με την Αλβανία.

*Τα parapolitika.gr είναι Communication supporter του 26th Annual Economist Government Roundtable.