Τους έξι πυλώνες οικονομικής πολιτικής πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα βασιστεί για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο Συνέδριο του «Economist», στην 26η Ετήσια Συζήτηση Κυβέρνησης και Οικονομίας με τίτλο «Αντιθέσεις, μετασχηματισμοί και επιτεύγματα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, βασικός πυλώνας είναι η συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά και στις ευάλωτες επιχειρήσεις. Δεύτερο πυλώνα θα αποτελέσει η συνέχιση μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής πορείας, που βασίζεται κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, τα οποία ενισχύονται από φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές μείωσης των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Τρίτος πυλώνας θα είναι η εφαρμογή μιας στρατηγικής έξυπνης έκδοσης χρέους, με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και την προληπτική διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων, έτσι ώστε να διατηρούνται σημαντικά ταμειακά αποθέματα ασφαλείας. Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, μέσω της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της εφαρμογής του νέου σύγχρονου πλαισίου αφερεγγυότητας.

economist

Πέμπτος πυλώνας είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, τέλος, έκτος πυλώνας η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «μέσα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σημαντικά επιτεύγματα, όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους ενδιαφερομένους». Τέλος, έκανε λόγο για ανάκαμψη τύπου «V» στη χώρα και χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης +3,1% αύξηση του ΑΕΠ το 2022 ως συντηρητική πρόβλεψη.

Σχεδόν μηδενική η εξάρτηση της χώρας από τις αγορές

Την πεποίθηση ότι η χώρα θα καταφέρει να εξέλθει πιο ισχυρή από την ενεργειακή κρίση εξέφρασε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει μια βιώσιμη οικονομία, το χρέος της είναι εξασφαλισμένο, με χαμηλά επιτόκια για τα επόμενα χρόνια, και είναι σχεδόν μηδενική η εξάρτηση από τις αγορές. Παράλληλα, όπως σημείωσε, το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται συνέχεια και υπάρχει πολιτική σταθερότητα, καθώς η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του λαού.

economist_4_2
economist_4_2

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η οικονομία μας πάει πολύ καλά», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «οι ευρωπαϊκές Αρχές είναι ευχαριστημένες με την Ελλάδα, οι δανειστές μας είναι χαρούμενοι και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι έχουν πλέον μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και σέβεται τα χρήματα και τον χρόνο τους».

Η κρίση αυτή, κατά τον κ. Γεωργάδη, μπορεί στον τομέα της ενέργειας να ενδυναμώσει τη χώρα, η οποία από ένας εισαγωγέας «βρώμικων» ενεργειακών πόρων μπορεί να καταστεί ένας εξαγωγέας καθαρής ενέργειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε Ελληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν τώρα στη χώρα, καθώς το πέρας της κρίσης θα προκαλέσει μεγάλες υπεραξίες. Ο αν. υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Συνέδριο του «Economist», χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «μαξιλάρι» στην ανάπτυξη της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ πιο σημαντικό τον ρόλο του RRF σήμερα, που σημειώνονται μεγάλες αναταράξεις, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων της ενέργειας και της αύξησης των επιτοκίων.

Το ελληνικό πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, μέχρι τώρα έχει δεχθεί προτάσεις ενίσχυσης μέσω των δανείων του RRF ύψους 2,5 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τους μέχρι τώρα διαθέσιμους πόρους.

economist_1

Ο αν. υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνει η αναθεώρηση του RRF, λόγω του REpower EU, που θα φέρει επιπρόσθετους πόρους στη χώρα, αλλά και λόγω της καλύτερης πορείας της χώρας. Η υψηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη το 2022 μπορεί να στερήσει 400 εκατ. ευρώ από τη χώρα, αλλά, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα πρέπει να σταθμιστούν οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού.

Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες

Από την πλευρά τους, οι επενδυτές που μίλησαν στο Συνέδριο του «Economist» ανέφεραν ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς, υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες. «Ακόμα και σε καιρούς αβεβαιότητας και αναταραχών, υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις», είπε ο managing partner της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στην καλύτερη περίπτωση η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί υποχώρηση, αν όχι ύφεση, κάτι που ωστόσο απεύχεται.

Το ελληνικό πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, μέχρι τώρα έχει δεχθεί προτάσεις ενίσχυσης μέσω των δανείων του RRF ύψους 2,5 δισ. ευρώ


Για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της BC Partners σημείωσε ότι έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη φήμη της τα τελευταία δύο-τρία έτη και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. «Εχοντας επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 έτη, παρατηρώ το καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον τα τελευταία δύο-τρία έτη».

Ο έτερος σημαντικός επενδυτής στη χώρα μας, ο επικεφαλής της CVC Greece, Αλεξ Φωτακίδης, είπε ότι αναμένει ετήσια ανάπτυξη 3%-4% στην ελληνική οικονομία τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια. Οπως είπε ο ίδιος, αναμένει ότι η χώρα θα γίνει πολύ ελκυστική σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και εκτίμησε ότι σε λίγα χρόνια θα καταγράφονται τρεις-τέσσερις επενδυτικές συναλλαγές αξιοσημείωτου μεγέθους σε ετήσια βάση. «Αρχίσαμε να κοιτάζουμε την Ελλάδα το 2016. Μέχρι το 2019 επενδύσαμε 300 εκατ. ευρώ, κατά βάση στον τομέα της Υγείας. Από το 2019 μέχρι σήμερα επενδύσαμε περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε τομείς όπως το e-commerce, τα τρόφιμα, οι ασφάλειες και η ενεργειακή μετάβαση», επεσήμανε ο επικεφαλής της CVC Greece.