Ευρύτερο σχέδιο επενδύσεων στην ελληνική αγορά υποδομών και ειδικότερα σε ενέργεια, παραχωρήσεις, ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες, που μπορεί να φτάσουν τα 12 – 15 δισ. ευρώ έχει ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie. Ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής σε υποδομές παγκοσμίως απέκτησε πριν από λίγους μήνες το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ενώ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για πιθανή μετοχική συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Παράλληλα, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Πρόσωπα που παρακολουθούν τον σχεδιασμό του αυστραλιανού ομίλου υποστηρίζουν πως στο «οπλοστάσιο» της Macquarie για την Ελλάδα περιλαμβάνονται τέσσερα από τα funds που διαχειρίζεται. Χθες, παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο ένας βραχίονας των επενδύσεων, αυτός της πράσινης ενέργειας, που αναπτύσσεται υπό την ομπρέλα του Green Investment Group (GIG) στον οποίο ανήκει η Cero Generation.


Χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων
Η Cero Generation παρουσίασε χθες το πρώτο φωτοβολταϊκό (ισχύος 100 MW στην περιοχή της Δράμας) που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα με κλεισμένη διμερή συμφωνία πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (PPA). Χθες αποκαλύφθηκε πως η θυγατρική του αυστραλιανού ομίλου επιδιώκει να αναπτύξει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών που κινείται μεταξύ 3 και 4 GW, αν συμπεριληφθούν τα σχέδια για μονάδες αποθήκευσης.

Αλλά και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (το σχέδιο νόμου κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα), οι Αυστραλοί κινούνται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής Corio Generation. Η τελευταία ειδικεύεται στα υπεράκτια αιολικά με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο που φτάνει σήμερα τα 20 GW και αυτή την περίοδο αναπτύσσει ή διεκδικεί, μέσω κοινοπραξιών, σημαντικά έργα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία. Η Corio Generation βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με ελληνικό όμιλο.


Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ
Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου του αυστραλιανού ομίλου καθώς θεωρεί πως η Ελλάδα, μετά και τις ανατροπές που φέρνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορεί πράγματι να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Επιπλέον η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της Macquarie στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να γνωρίσει αντίστοιχη ανάπτυξη.

Απόδειξη του επιθετικού σχεδιασμού της Cero Generation σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα είναι το γεγονός πως η εταιρεία επιδιώκει να συνάψει αντίστοιχα διμερή συμβόλαιο για το σύνολο της δυναμικότητας του χαρτοφυλακίου. Δεν θα περιμένει, δηλαδή, τους διαγωνισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ενταχθούν οι μονάδες ΑΠΕ σε κάποιο κρατικό σχήμα χρηματοδότησης με «κλειδωμένες» ταρίφες. Αντίθετα, θα προχωρά τις επενδύσεις αφού έχει προσυμφωνήσει μέσω PPA για την πώληση της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.


Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει PPAs με ελληνικές και διεθνείς εμπορικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις για παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που θα αναπτύξει συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW! Οι διμερείς συμβάσεις προβλέπουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κόστος ενέργειας που διαμορφώνεται μεταξύ 38 – 45 ευρώ ανά μεγαβατόρα για την επόμενη δεκαετία και στη συνέχεια περιορίζεται μεταξύ 28 και 38 ευρώ ανά μεγαβατόρα.

Η κατασκευή των μονάδων αυτών αναμένεται να ξεκινήσει από το 2023 με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί την περίοδο 2025 – 2026. Το φωτοβολταϊκό των 100 MW στη Δράμα που παρουσιάστηκε χθες θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2023 και η τιμή διάθεσης που προβλέπει η συμφωνία PPA βρίσκεται περίπου στο 60% της τιμής του φυσικού αερίου πριν την κρίση, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Cero Generation. Η τελευταία ειδικεύεται στα φωτοβολταϊκά πάρκα και γι’ αυτό το λόγο μόλις το 10% του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα αφορά αιολικά πάρκα.

Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα
Οι τηλεπικοινωνίες και ειδικά η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών αποτελούν τα τελευταία χρόνια προνομιακό πεδίο επενδύσεων για θεσμικούς επενδυτές που ειδικεύονται στις υποδομές όπως η Macquarie. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται σήμερα δίκτυα τόσο από (ορισμένους) παρόχους, ενώ προχωρά και η διαδικασία για την εκκίνηση του μεγάλου έργου UFBB που αφορά δίκτυα οπτικών ινών σε περιοχές που βρέθηκαν εκτός του ραντάρ των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Σχέδιο δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι έχει ανακοινώσει και η ΔΕΗ που προχωρά ήδη πιλοτικό έργο στο Περιστέρι, με βάση την υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ.