Ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε εν μέρει απολογητικός, αναφορικά με τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «δεν ήθελε να βλάψει την χώρα μας».

Ειδικότερα, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός δεν αποκλείει μια νέα κρίση χρέους- λόγω των επίκαιρων συνθηκών - και τονίζει πως έχει καθαρή τη συνείδησή του για τις αποφάσεις του για την Ελλάδα, γιατί ήθελε να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες. Μιλά επίσης με θετικό τρόπο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζει ως σωστή τακτική την ψύχραιμη απάντηση της Ελλάδας.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά

Ερωτηθείς για το ότι η Ελλάδα βγαίνει και από την ενισχυμένη επιτήρηση της Κομισιόν τον ερχόμενο Αύγουστο, αφήνοντας οριστικά πίσω της την τραυματική δεκαετία της κρίσης χρέους, ανέφερε: «Δεν συμμερίζομαι την ευφορία σας. Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων».

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου»

Σε σχέση με τα αίτια της ελληνικής κρίσης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε τα εξής:  «Το πρόβλημα ήταν ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με λάθος προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών) το περιέγραψε επακριβώς. Αλλά στην Ελλάδα είπαν μετά ότι οι υπαίτιοι είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Μ’ αυτό πρέπει να ζήσει κανείς. Στην πραγματικότητα, πάντα ήθελα να βοηθήσω την Ελλάδα – και έχουμε βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και πιστεύω ότι πολλοί στην Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί. Στην ευρωζώνη βρισκόμαστε τώρα ενώπιον νέων, μεγαλύτερων προκλήσεων και διαπίστωσα βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Αυτό δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα έπιασαν τόπο. Δεν είναι όλα καλά, αλλά πολλά έγιναν καλύτερα».