Startup με καινοτόμο τεχνολογία μπαίνει στην αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη
Σε πρωτοπόρο στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των χυμών φρούτων χωρίς ζάχαρη, αγορά με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αναδειχθεί η ισραηλινή startup Better Juice με την καινοτόμο πατέντα της για τη μείωση έως 80%, με φυσικό τρόπο (χρήση μικροοργανισμών), της ζάχαρης που εμπεριέχουν οι χυμοί και παρασκευάσματα υπό μορφή πουρέ των φρούτων, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και χωρίς να χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.
Η Better Juice, που ιδρύθηκε το 2017 από Ισραηλινούς βιοχημικούς και μικροβιολόγους, δεν παράγει η ίδια χυμούς αλλά προτίθεται να συνεργαστεί με εταιρείες τροφίμων απ’ όλο τον πλανήτη. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία του εργαστηρίου της στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την εταιρεία GEA, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Ήδη πολλές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοκιμάσουν την καινοτόμο τεχνολογία, ενώ η Better Juice έχει υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority) για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι χυμοί ως «νέο τρόφιμο» (novel food) και αναμένει να λάβει έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αφαιρεί τα σάκχαρα με φυσικό τρόπο
Όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας, η τεχνολογία της λειτουργεί ως εξής: κατά τη διαδικασία παρασκευής χυμού παρεμβαίνει ένας βιοαντιδραστήρας (σαν μια στήλη), στον οποίο περιέχονται ένζυμα μέσα σε μικροοργανισμούς. Όταν ο χυμός κατά τη ροή του περάσει – μια φορά αρκεί – μέσα από τον βιοαντιδραστήρα τα ένζυμα μετατρέπουν όλα τα σάκχαρα – σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – σε προβιοτικά που είναι χρήσιμα για τη χλωρίδα του εντέρου και σε μη εύπεπτες φυτικές ίνες.
Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε όλα τα είδη χυμών κι ένα 1 λίτρο από τη «στήλη» καλύπτει 1.000 λίτρα χυμού. Κατά τη διαδικασία δεν προστίθενται ούτε αφαιρούνται συστατικά του χυμού, ενώ, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση, εκτός βεβαίως από τη γλυκύτητα.
Η Better Juice διαβεβαιώνεται ότι μπορεί να αφαιρέσει από το 30% έως το 80% των σακχάρων που περιέχονται στο χυμό, ανάλογα βέβαια και με την παραγγελία της εταιρείας τροφίμων με την οποία θα συνεργάζεται.
Χαμηλό κόστος παραγωγής – φιλική στο περιβάλλον διαδικασία
Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Better Juice, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει είναι ότι επηρεάζει σε πολύ μικρό ποσοστό το τελικό κόστος του χυμού, μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, η λειτουργία της είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και γενικότερα είναι φιλική στο περιβάλλον καθώς τα υποπροϊόντα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.
Μεγάλες προοπτικές για την αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη
Η αγορά χυμών, όπως και γενικότερα τροφίμων, με μειωμένη ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναπτύσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ακόμη ταχύτερους τα επόμενα χρόνια καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία που εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, προτίθενται να επιβάλλουν συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα ή ακόμη και να επιβάλλουν «φόρο ζάχαρης».
Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, όχι μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι φροντίζουν για τη διατήρηση ενός κανονικού βάρους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, στρέφονται σε τέτοια προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χυμούς φρούτων αυξάνεται λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας τους, όπως αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η Better Juice, που ιδρύθηκε το 2017 από Ισραηλινούς βιοχημικούς και μικροβιολόγους, δεν παράγει η ίδια χυμούς αλλά προτίθεται να συνεργαστεί με εταιρείες τροφίμων απ’ όλο τον πλανήτη. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με τη λειτουργία του εργαστηρίου της στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας, σε συνεργασία με την εταιρεία GEA, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού και τεχνολογίας στον κλάδο των τροφίμων. Ήδη πολλές εταιρείες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοκιμάσουν την καινοτόμο τεχνολογία, ενώ η Better Juice έχει υποβάλλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority) για να χαρακτηριστούν οι συγκεκριμένοι χυμοί ως «νέο τρόφιμο» (novel food) και αναμένει να λάβει έγκριση το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Αφαιρεί τα σάκχαρα με φυσικό τρόπο
Όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας, η τεχνολογία της λειτουργεί ως εξής: κατά τη διαδικασία παρασκευής χυμού παρεμβαίνει ένας βιοαντιδραστήρας (σαν μια στήλη), στον οποίο περιέχονται ένζυμα μέσα σε μικροοργανισμούς. Όταν ο χυμός κατά τη ροή του περάσει – μια φορά αρκεί – μέσα από τον βιοαντιδραστήρα τα ένζυμα μετατρέπουν όλα τα σάκχαρα – σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη – σε προβιοτικά που είναι χρήσιμα για τη χλωρίδα του εντέρου και σε μη εύπεπτες φυτικές ίνες.
Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε όλα τα είδη χυμών κι ένα 1 λίτρο από τη «στήλη» καλύπτει 1.000 λίτρα χυμού. Κατά τη διαδικασία δεν προστίθενται ούτε αφαιρούνται συστατικά του χυμού, ενώ, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δεν επηρεάζεται το άρωμα και η γεύση, εκτός βεβαίως από τη γλυκύτητα.
Η Better Juice διαβεβαιώνεται ότι μπορεί να αφαιρέσει από το 30% έως το 80% των σακχάρων που περιέχονται στο χυμό, ανάλογα βέβαια και με την παραγγελία της εταιρείας τροφίμων με την οποία θα συνεργάζεται.
Χαμηλό κόστος παραγωγής – φιλική στο περιβάλλον διαδικασία
Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Better Juice, τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει είναι ότι επηρεάζει σε πολύ μικρό ποσοστό το τελικό κόστος του χυμού, μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής, η λειτουργία της είναι εύκολη και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και γενικότερα είναι φιλική στο περιβάλλον καθώς τα υποπροϊόντα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή.
Μεγάλες προοπτικές για την αγορά χυμών χωρίς ζάχαρη
Η αγορά χυμών, όπως και γενικότερα τροφίμων, με μειωμένη ή καθόλου περιεκτικότητα σε ζάχαρη αναπτύσσεται ήδη με ταχείς ρυθμούς κι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ακόμη ταχύτερους τα επόμενα χρόνια καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία που εξελίσσεται σε σημαντικό πρόβλημα για την υγεία, προτίθενται να επιβάλλουν συγκεκριμένα όρια στο ποσοστό ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα ή ακόμη και να επιβάλλουν «φόρο ζάχαρης».
Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, όχι μόνο οι πάσχοντες από διαβήτη αλλά και όσοι φροντίζουν για τη διατήρηση ενός κανονικού βάρους, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, στρέφονται σε τέτοια προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χυμούς φρούτων αυξάνεται λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας τους, όπως αποδείχτηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας.