Με πέντε «όπλα» κατάφερε να μειώσει τις εκκρεμείς συντάξεις το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Το προηγούμενο εξάμηνο το υπερταμείο ασφάλισης σημείωσε ρεκόρ, εκδίδοντας το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 138.946 αποφάσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 89% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκκρεμοτήτων έπαιξε ο περιβόητος «Πύργος Ελέγχου», μέσω του οποίου ελέγχεται η αποδοτικότητα εισηγητών και διευθυντών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, με τον «Πύργο Ελέγχου» κατέστη εφικτό να αξιολογηθεί η δουλειά των εισηγητών αλλά και των διευθυντών των υπηρεσιών, δηλαδή των ανθρώπων που «τρέχουν» τις εκκρεμείς συντάξεις. Στόχος, να εντοπιστούν οι «προβληματικές» διευθύνσεις και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις που θα βελτιώσουν τα ποσοστά απονομών.


Την ίδια στιγμή, ενεργοποιήθηκε η «fast-track» διαδικασία έκδοσης συντάξεων στα προβληματικά ταμεία (ΤΣΑΥ,ΤΣΜΕΔΕ και ΓΛΚ), ενώ αυτοματοποιήθηκε και η διαδικασία έκδοσης συντάξεων του δημοσίου, γεγονός που οδήγησε στην αυτόματη έκδοση 6.000 παροχών.

Καθοριστική ήταν και η συμβολή των ιδιωτών, που ενσωματώθηκαν στα τμήματα απονομής συντάξεων. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του ΕΦΚΑ πάνω 458 ιδιώτες δικηγόρους-λογιστές, οι οποίοι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνουν περίπου 1.000, ώστε να εκδίδουν ισάριθμες συντάξεις σε μηνιαία βάση. Μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει πάνω από 2.000 συντάξεις , συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων.


«Κλειδί» για να λυθεί ο γρίφος των εκκρεμών συντάξεων είναι οι «Fast Track συντάξεις», αλλά και οι» συντάξεις εμπιστοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι με τις «Fast Track συντάξεις» ο ΕΦΚΑ εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών, ολοκληρώνοντας δηλαδή τον σχετικό έλεγχο εντός αυτού του διαστήματος. Σε περίπτωση που η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Ακόμη πιο γρήγορη είναι η διαδικασία με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», καθώς η σύνταξη όσων βρίσκονται στην δεξαμενή των 78.000 εκκρεμών υποθέσεων, εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα βγαίνει άμεσα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο και αναμονή, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ.


Με τις 138.946 συντάξεις που εξέδωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ΕΦΚΑ σημείωσε αύξηση 30% στις απονομές σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις).