Μέτρα στήριξης κυρίως για τους περισσότερο ευάλωτους, από τη μία, νέες εισοδηματικές ενισχύσεις με άμεσες και έμμεσες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, από την άλλη.

Με αυτό το μείγμα το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να στηρίξει τα νοικοκυριά ενόψει του πιο δύσκολου χειμώνα, καθώς όλα τα στοιχεία εντός και εκτός συνόρων συγκλίνουν στο ότι τα κύματα των ανατιμήσεων δεν θα κοπάσουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

ypoik
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ με γενναία «προίκα» στον φάκελό του, καθώς τα διαφαινόμενα δημοσιονομικά περιθώρια επιτρέπουν έξτρα δαπάνες, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις δεν θα περιοριστούν στα -λίγο έως πολύ- αναμενόμενα μέτρα, όπως αυξημένες επιδοτήσεις ρεύματος και καυσίμων, επιταγή ακρίβειας κ.λπ., μια και οι εξαγγελίες θα δώσουν το οικονομικό περίγραμμα της επόμενης χρονιάς, κατά την οποία οι μισθολογικές αυξήσεις σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, έτσι ώστε οι νέες αυξήσεις να δοθούν -ει δυνατόν- μέσα στο πρώτο τρίμηνοτετράμηνο του 2023.

Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που κρατάει το «κλειδί» της νέας αύξησης, καθώς όλα θα κριθούν από το πόσο ψηλά θα τεθεί ο πήχης του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τον εκτιμώμενο πληθωρισμό. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο συνδυασμός των δύο επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με τη συμπλήρωση της κυβερνητικής θητείας ο κατώτατος μισθός θα έχει επιστρέψει στα προ μνημονίων επίπεδα, ήτοι στα 752 ευρώ.

•752 ευρώ αναμένεται να είναι ο νέος εισαγωγικός κατώτατος μισθός •2,5 δισ. ευρώ οι έξτρα δαπάνες που μπορεί να εξαγγελθούν από τη ΔΕΘ, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια •461,82 ευρώ το επίδομα ανεργίας σε μηνιαία βάση από τα 407,25 ευρώ


Με τη «βούλα» του ΣτΕ 

Το πιο σημαντικό για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι πλέον και με τη... βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αυξήσεις στους «παλιούς» εργαζόμενους, δηλαδή σε όσους είχαν συμπληρωμένες τριετίες όταν «πάγωσε» το 2012 ο κατώτατος μισθός, θα ξεπεράσουν τα 50 ευρώ. Ειδικότερα, οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

î Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ).
î Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ).
î Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ).
î Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

Ωφελημένοι από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι και οι άνεργοι, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Το... κερασάκι στην τούρτα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα θα είναι η πραγματοποίηση και του τελευταίου βήματος μιας βασικής προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης: η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ηδη, με τη νέα μείωση των εισφορών στις επικουρικές, που «τρέχει» από την αρχή του καλοκαιριού, οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες και απομένουν μόλις 0,6 μονάδες. Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι αυτό το τελευταίο βήμα θα γίνει εφόσον διασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και χωρίς να θίγεται ο σκληρός πυρήνας των εισφορών, που αφορούν την περίθαλψη ή τις κύριες συντάξεις.

Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είναι ειλημμένη η απόφαση να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναπροσαρμογής


Το 2023 θα είναι η χρονιά που θα «ξεπαγώσουν» και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ή, το αργότερο, στο τελικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, καλύπτοντας φυσικά και όσους συνταξιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται με την εισφορά.

Αυτή η έμμεση μισθολογική αύξηση, η οποία «τρέχει» εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, ξεκινάει από 22 ευρώ και ξεπερνάει ακόμα και τα 676 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, στα μισθολογικά-βαθμολογικά κλιμάκια για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ τον μήνα το ετήσιο κέρδος θα είναι 132 ευρώ και το μηνιαίο 11 ευρώ, ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος θα ανέρχεται σε 176 ευρώ και 14,6 ευρώ, αντιστοίχως.