Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών - μελών της, προκειμένου να αναζητήσει πανευρωπαϊκές λύσεις στην εκτίναξη των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 Η Τσεχία, η οποία διατηρεί την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, θα συγκαλέσει τη σύνοδο για τη συζήτηση "συγκεκριμένων και πρακτικών" μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σύμφωνη γνώμη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανέφερε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

 Ο ηγέτης της Τσεχίας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τα πιθανά βήματα που θα εξεταστούν, ωστόσο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε αναφέρει ότι θα συζητούσε πιθανά πλαφόν στις τιμές με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι Τσέχοι και άλλα μέλη του μπλοκ ζητούν κοινή προσέγγιση του ζητήματος καθώς οι μεμονωμένες χώρες της Ένωσης δεν μπορούν να αντέξουν τα εκτιναγμένα ενεργειακά κόστη μόνο με εθνικά μέτρα.

 Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, με το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος να οδηγεί σε πρωτοφανή για τη σύγχρονη εποχή επίπεδα τον πληθωρισμό, υπονομεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και απειλώντας να οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, καθώς η Ρωσία περικόπτει τις ενεργειακές προμήθειες, έξι μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

 Μια αποτυχία ελέγχου της κρίσης θα οδηγούσε σε κοινωνική αναταραχή και πολιτικές ανατροπές, εάν υπάρξουν φαινόμενα μπλακάουτ ή αδυναμίας θέρμανσης κατοικιών τον χειμώνα, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

 Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεσμεύσει ήδη πόρους 280 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του οικονομικού πόνου νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο η βοήθεια αυτή κινδυνεύει να αποδειχθεί μικρή για το μέγεθος της κρίσης.

 Το Υπουργείο Βιομηχανίας της Τσεχίας ανέφερε ότι αναζητεί κατάλληλη ημερομηνία για τη σύνοδο, η οποία πρέπει να διεξαχθεί "το συντομότερο δυνατό".