Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ενοικίων στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλή.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.


Τι ισχύει για τις τιμές των ενοικίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 ευρώ/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 ευρώ/τ.μ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815€ τον μήνα έως και 1.140€τον μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τμ άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000.

Ακόμα, σημαντικές είναι οι αυξήσεις και για όσους ήδη μισθώνουν ακίνητο, καθώς από τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επομένων 2-3 μηνών.

Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο του 2019.


«Φωτιά» στις τιμές των φοιτητικών κατοικιών

Αυξήσεις ακόμα και 26% σε σχέση με το 2021 καταγράφονται και στις τιμές των φοιτητικών κατοικιών, γεγονός που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις οικογένειες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Όπως δείχνουν αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 12,47% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ.

Όσον αφορά στο κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τμ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300 ευρώ/μήνα, έως και 500 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. 

Στην Καλλιθέα, το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40τμ.-50τμ. κυμαίνεται από 380 ευρώ/μήνα έως και 650 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές.

Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35τμ. στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380 ευρώ/μήνα έως 550 ευρώ/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στο Παγκράτι, στο οποίο διαμένουν πολλοί φοιτητές, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ. κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 450ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 400ευρώ/μήνα έως 600ευρώ/μήνα.

Τέλος, στην περιοχή Ζωγράφου, που επίσης αποτελεί τόπο διαμονής πολλών φοιτητών, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320 ευρώ/μήνα έως 420 ευρώ/μήνα, ενώ για κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 430 ευρώ/μήνα έως 560ευρώ/μήνα.