Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου, προκαλώντας έκπληξη στις αγορές ενέργειας εν μέσω αυξημένης αναταραχής. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Οργανισμού αποφάσισαν να μειώσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν διατήρηση της ίδιας πορείας ως προς την παραγωγική του πολιτική, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μικρή ώθηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια για να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον ΟΠΕΚ

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό, εάν η Τεχεράνη μπορέσει να εξασφαλίσει μια ανανεωμένη έκδοση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.