Η αγωνία κορυφώνεται στην Ευρώπη και οι κινήσεις της Μόσχας, σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου, δημιουργούν «ενεργειακό πονοκέφαλο» στις ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτη συνάντηση για τα μέτρα ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ειδικότερα, στην κυβέρνηση εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι δεδομένο, ότι θα πρέπει φέτος τον χειμώνα να κάνουμε οικονομία στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρώτο μέτρο αφορά τη βιομηχανία και προβλέπει μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος κατά 15%. Αντίστοιχες συστάσεις αναμένεται να δοθούν στους δήμους, αλλά και στους πολίτες, δηλαδή στα νοικοκυριά, με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας.

Όμως αν χρειαστεί θα γίνουν και προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε ώρες που θεωρούνται «νεκρές» για τις οποίες φυσικά θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση. Το ύστατο μέτρο που είναι στο τραπέζι αφορά τη λειτουργία των σχολείων όπου σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων δεν αποκλείεται η τηλεκπαίδευση τις πολύ κρύες ημέρες.

Πάντως, στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι που η Ευρώπη κινείται και εξετάζει την πρόταση των 6 σημείων που από τον Μάρτιο έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στον πυρήνα της είναι ο ορισμός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η αποσύνδεσή του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και η κοινή προμήθεια.

Έκτακτο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Το έκτακτο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνει:

– Μείωση κατανάλωσης 15% στη βιομηχανία,

– Συστάσεις σε δήμους και νοικοκυριά,

– Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος,

– Τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε κυβερνητική πηγή στο MEGA, το σενάριο της τηλεκπαίδευσης και των διακοπών ρεύματος απομακρύνεται και μάλλον απορρίπτεται εντελώς.