Με την ενεργειακή κρίση να ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο ποτέ άλλοτε, οι υπουργοί Ενέργειάς της συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβουν από κοινού τα απαραίτητα μέτρα, για να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό εκβιασμό σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Όσον αφορά, βέβαια, στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια απόφαση σήμερα.

Όπως όλα δείχνουν, οι χώρες της Ευρώπης προσέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση με κοινή γραμμή για το θέμα της ανάγκης μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την ανάγκη ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, που έπειτα θα διατίθενται για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ακόμα, οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν και για την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στις χονδρικές τιμές στην παραγωγή ρεύματος από άλλες πηγές πλην του αερίου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι βασική διαφωνία υπάρχει στο θέμα του αερίου, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περάσει στο επίπεδο των ηγετών.


Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση δια του αρμόδιου υπουργού κ. Σκρέκα, ζητώντας τη λήψη γενναίων αποφάσεων που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση και το εύρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ήδη όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες της Ε.Ε.

Επόμενος σημαντικός σταθμός για τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ είναι η ομιλία της κ. Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο στις 14 του μήνα, ενώ οι ηγέτες θα συζητήσουν επί των ενεργειακών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, στις 6-7 Οκτωβρίου.