Με αφορμή την νέα εφαρμογή στα κινητά για τις αποδείξεις τοποθετήθηκε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

«Σας θέλουμε συμμάχους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Είναι μια μάχη που αφορά μας όλους γιατί τα δημόσια έσοδα είναι η περιουσία όλων μας και με αυτή την εφαρμογή δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους μας να ελέγχουμε αν οι φόροι που πληρώνουμε, το ΦΠΑ σε ένα εστιατόριο το πληρώνουμε, αν πάει εκεί που πρέπει ή καταλήγει στην τσέπη κάποιον επιτηδείων. Άρα ο καθένας σκανάρει όλοι κερδίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

«Αυτή η εφαρμογή θα βγει σε λίγες μέρες και στο Google play για τα κινητά android και στο App Store για τα κινητά iOS, θα είναι δωρεάν. Έχει την εξής λειτουργικότητα, με το που την ανοίγει ο χρήστης ενεργοποιείται η κάμερα και διαβάζει το QR code που έχει κάθε απόδειξη και ανάλογα με την κατάστασή της επιστρέφει ένα μήνυμα στην οθόνη. Αν η απόδειξη έχει διαβιβαστεί βλέπουμε με μπλε χρώμα ότι η απόδειξη έχει έρθει στην ΑΑΔΕ, έχει την πληροφορία της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει ο χρήστης τι έχει δει η ΑΑΔΕ για αυτή την απόδειξη. Έχει δει ότι έχει 10€ σταλεί στην ΑΑΔΕ, κοιτάει αν η απόδειξή του λεει 10€ ή λεει 100€ για παράδειγμα. Έχουμε εντοπίσει περιπτώσεις όπου η απόδειξη άρα αυτό που ζητάει η επιχείρηση από τον πολίτη να πληρώσει είναι 100€ και μέσω επέμβασης αυτό που διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ ως έσοδο είναι το 1/10. Τι γίνεται όταν έχουμε θέμα; Δίνει η εφαρμογή τη δυνατότητα να στείλει φωτογραφία πια της απόδειξης σε εμάς είτε ανώνυμα είτε επώνυμα», εξήγησε ο κ. Πιτσιλής.

«Είτε τη στείλει ανωνύμως είτε επωνύμως δρομολογείται στο σύστημα καταγγελιών που έχουμε άρα ανεξάρτητα από το ανώνυμο ή το επώνυμο εμείς θα την εξετάσουμε και θα δούμε αν υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής ή παραποίησης. Στο επώνυμο στις διατάξεις που ετοιμάζουμε είναι να δίνεται ένα πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης και μέχρι ένα όριο, συζητάμε τα όρια με το υπουργείο, εφόσον πράγματι προκύψει βεβαίωση προστίμου. Δηλαδή πράγματι πήγαμε εκεί και είδαμε την επιχείρηση, η μηχανή ειναι παραποιημένη και αυτή η απόδειξη ήταν η αφετηρία αυτού του ελέγχου», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πως θα ξέρει ο πολίτης που κάνει επωνύμως την καταγγελία αν θα λάβει το μπόνους, ο κ. Πιτσιλής απάντησε: «Ο πολίτης δεν θα το ξέρει αυτό, υπάρχει φορολογικό απόρρητο να είστε όμως βέβαιοι ότι αν προκύψει έλεγχος χάρη σε αυτό θα δώσουμε τα χρήματα. Όταν θα υπάρξει βεβαίωση θα ειδοποιηθεί».

«Δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνουν όλοι, το κάνουν όσοι θέλουν, όσο πιο μεγάλη είναι η συμμαχία τόσο πιο ισχυροί είμαστε όλοι μας», δήλωσε επιπρόσθετα.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι το κράτος βάζει τον πολίτη να γίνει «καρφί», ανέφερε: «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν γίνεται με ένα όπλο μόνο. Αυτή η εφαρμογή είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μας την οποία έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια για τη διαρκή παρακολούθηση των συναλλαγών, έρχεται και προστίθεται στα ηλεκτρονικά βιβλία, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Είναι ένα εργαλείο που συμπληρώνει τη φαρέτρα μας».

«Και σε άλλες χώρες υπάρχουν συστήματα επιβράβευσης μιας καταγγελίας, σε άλλες χώρες επίσης ιδίως στην Λατινική Αμερική είναι διαδεδομένο το QR code στια αποδείξεις. Παρακολουθούμε τι γίνεται σε όλο τον κόσμο και παντρεύουμε πάντοτε καλές πρακτικές», κατέληξε.