Τον έλεγχο των γερμανικών δραστηριοτήτων της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου Βερολίνο την Παρασκευή, για να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό που έχει διαταραχθεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανικές θυγατρικές της Rosneft, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% της δυναμικότητας διύλισης πετρελαίου στη χώρα, τέθηκαν υπό την επιτροπεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

«Η διαχείριση αυτή θα αντιμετωπίσει την απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση.

Η Γερμανία προχώρησε στην κίνηση αυτή, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Η κίνηση αφορά τις εταιρείες Rosneft Deutschland GmbH (RDG) και RN Refining & Marketing GmbH (RNRM) και κατ' επέκταση τα αντίστοιχα μερίδιά τους σε τρία διυλιστήρια: PCK Schwedt, MiRo και Bayernoil.

Οι φόβοι ήταν έντονοι, ιδίως για το PCK Schwedt, το οποίο βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα και προμηθεύει περίπου το 90% του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στο Βερολίνο και τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Η λειτουργία των διυλιστηρίων είχε διακοπεί, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, με στόχο να τις σταματήσει εντελώς μέχρι το τέλος του έτους.

Με την ανάληψη του ελέγχου των εγκαταστάσεων, οι γερμανικές αρχές μπορούν στη συνέχεια να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις διύλισης, χρησιμοποιώντας αργό από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας.