Δύο πρωτιές πέτυχε η Ελλάδα στο β’ τρίµηνο του έτους στον τοµέα των κατασκευών. Η χώρα παρουσίασε την υψηλότερη ετήσια, αλλά και υψηλότερη τριµηνιαία µεταβολή στη συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα στη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε η Eurostat για το β’ τρίµηνο του έτους, η Ελλάδα πέτυχε σε ετήσια βάση αύξηση της συνολικής κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 28,9% και σε τριµηνιαία βάση κατά 16,6%. Πρόκειται για δύο ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες απέχουν πολύ τόσο από τον µέσο όρο της Ενωµένης Ευρώπης όσο και από την επόµενη χώρα σε ρυθµό κατασκευαστικής δραστηριότητας µετά την Ελλάδα.

Το Ταµείο Ανάκαµψης δίνει ώθηση σε µεγάλα έργα, όπως το µετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ και ο άξονας Πάτρα - Πύργος

Ο µέσος όρος µεταβολής της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκε το β’ τρίµηνο του 2022 σε ετήσια βάση κατά 2,6% και κατά 2,5% σε επίπεδο ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, σε τριµηνιαία βάση η κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 1,3% και κατά 1,4% σε επίπεδο ευρωζώνης. Τα στοιχεία αναφέρονται στη συνολική κατασκευαστική δραστηριότητα, δηλαδή στην κατασκευή τόσο κτιρίων όσο και των υπόλοιπων κατασκευών πολιτικού µηχανικού (π.χ. έργα υποδοµών κ.λπ.).

Οι αµέσως επόµενες χώρες σε ανάπτυξη κατασκευών στην Ενωµένη Ευρώπη µετά την Ελλάδα είναι η Σλοβενία και η ∆ανία.

Η πρώτη από τις δύο πέτυχε ετήσια αύξηση της κατασκευαστικής της δραστηριότητας κατά 25,2%, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. µετά την Ελλάδα, ενώ η ∆ανία πέτυχε τριµηνιαία µεταβολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά 2,5% και είναι η δεύτερη υψηλότερη µετά τη χώρα µας.

Τα ίδια στοιχεία της Eurostat δείχνουν τεράστια διαφορά µεταξύ των ρυθµών αύξησης των κατασκευών στη χώρα µας και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν δύο παράγοντες:

- Πρώτον, η ώθηση που λαµβάνει η χώρα από τα µεγάλα κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται χάρη και στις χρηµατοδοτήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης.

- ∆εύτερον, η σηµαντική απουσία κατασκευών όλα τα προηγούµενα χρόνια.

Οικοδομή

jknj

Αναφορικά µε το πρώτο, είναι σίγουρο ότι το Ταµείο Ανάκαµψης δίνει ώθηση στις µεγάλες κατασκευές, όπως είναι το µετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ, ο άξονας Πάτρα - Πύργος κ.ά. Παράλληλα, ώθηση δίνουν και τα µεγάλα κατασκευαστικά έργα των ιδιωτών (π.χ., Ελληνικό), αλλά και η σηµαντική αύξηση της οικοδοµικής δραστηριότητας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η χώρα διψά για κατασκευαστικά έργα. Τα χρόνια της κρίσης (2010-2020) στέρησαν από την Ελλάδα ένα µεγάλο απόθεµα κατασκευών και υποδοµών, που σήµερα γίνεται ορατό. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τους υψηλούς ρυθµούς αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χώρα τα τελευταία τέσσερα τρίµηνα, αυτή παραµένει συγκριτικά χαµηλότερη από εκείνη του 2015.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την Eurostat, η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα παραµένει στο 84,8% εκείνης που είχε καταγραφεί το 2015. Σηµειώνεται ότι και η δραστηριότητα αυτή του 2015 ήταν µειωµένη σε σχέση µε την περίοδο προ του 2010, οπότε ο βασικός µοχλός ανάπτυξης της οικονοµίας και του ελληνικού ΑΕΠ ήταν κυρίως η οικοδοµική δραστηριότητα.

Λίγες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται στη θέση αυτή της χώρας µας, δηλαδή παρουσιάζουν µέσα στο 2022 κατασκευαστική δραστηριότητα χαµηλότερη εκείνης του 2015.

Πρόκειται για την Ισπανία, η οποία στο β’ τρίµηνο του έτους έχει παραγωγή στο 79,7%, τη Σλοβακία στο 83,3%, τη Βουλγαρία στο 91%, τη Γαλλία στο 98,8% και το Βέλγιο στο 99,1%. Ολες οι άλλες χώρες βρίσκονται πάνω από το 100%, µε κορυφαία επίδοση εκείνη της Σλοβενίας, όπου η παραγωγή κατασκευαστικού έργου κινείται στο 160% έναντι εκείνου του 2015.

Πάντως, είναι θέµα χρόνου η κατασκευαστική δραστηριότητα στη χώρα µας να φτάσει σε εκείνη του 2015 και ακόµα περισσότερο. Το Ταµείο Ανάκαµψης, σύµφωνα µε παράγοντες του κατασκευαστικού τοµέα, αναµένεται να χρηµατοδοτήσει συνολικά έργα ύψους 28 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθύµιος Μπουλούτας, στο συνέδριο του «Economist» και του powergame.gr, ο κλάδος των κατασκευών θα ενισχυθεί και θα διπλασιαστεί στα 16 δισ. ευρώ, από 7,6 δισ. ευρώ σήµερα.

Εποµένως, όχι τυχαία η χώρα γνωρίζει υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης. Το ΑΕΠ διευρύνθηκε στο β’ τρίµηνο κατά 7,7%, σύµφωνα µε την ΕΛ.ΣΤΑΤ., και είναι από τους υψηλότερους ρυθµούς στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, ενώ κ αι οι κατασκευές διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στην πορεία αυτή.

Δημοσιεύτηκε στο Μoneypro στις 24/9