Με φόντο την ενεργειακή κρίση αλλά και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται η κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της στους πολίτες και για την ακρίβεια στον τρόπο με τον οποίο αυτοί θα καταφέρουν να ζεσταθούν.
Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση προχωρά σε τρεις βασικές αλλαγές αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης και οι οποίες σχετίζονται με τα εισοδηματικά κριτήρια, την αύξηση του σχετικού κονδυλίου και τη δυνατότητα χορήγησης διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης.

Όπως είχαν τονίσει στη σχετική παρουσίαση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, φέτος θα τρέξει μια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που υπολογίζεται στα 25 λεπτά του ευρώ (με τον ΦΠΑ) ανά λίτρο.

Ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Όπως κάθε χρόνο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή εκκίνησης περί το 1,15-1,20 ευρώ ανά λίτρο. H εκτίμηση είναι πως φέτος θα φτάσει το 1,60 με 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Μετά την οριζόντια έκπτωση των 25 λεπτών, το κόστος θα υποχωρήσει έως και το 1,35 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου πέρσι ξεκίνησε με 1,15 ευρώ ανά λίτρο στις 15/10/2021 και στην ολοκλήρωση της σεζόν έφτασε το 1,40 ευρώ το λίτρο. «Φέτος, με τις σημερινές τιμές -και λόγω της ενεργειακής κρίσης- και την επιδότηση η τιμή θα ξεκινήσει από 1,37€/λίτρο-1,40 €/λίτρο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ενδέχεται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι υψηλότερες τον Οκτώβριο.

Οι τρεις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, καθώς «άνοιξαν» -προς τα πάνω- τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ αυξήθηκε και το κονδύλι.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης είναι τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. που δαπανήθηκαν την περσινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο, ενώ το «ταβάνι» αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ποιοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης

Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα λήψης διπλάσιου επιδόματος. Αυτό αφορά τους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου πλην φυσικού αερίου. Γι' αυτήν την κατηγορία δικαιούχων, το επίδομα αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες θα είναι 700 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες.

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα δεχτεί και φέτος την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, πιθανότατα από τον Νοέμβριο και θα έχει διάρκεια μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε σημειώσει ότι «πιθανόν να χρειαστεί η επέκταση στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και μετά την 31η Δεκεμβρίου».

Βήμα-βήμα η διαδικασία

  • Είσοδος στην πλατφόρμα
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος
  • Επιλογή αν διαμένουμε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγουμε αν είμαστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (οπότε συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Επιλέγουμε είδος καυσίμου
  • Συμπληρώνουμε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Επιλέγουμε οικισμό
  • Συμπληρώνουμε τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας
  • Συμπληρώνουμε το IBAN στο myAADE