Microsoft, Amazon, Cisco και τώρα Google. Η πλειάδα τεχνολογικών κολοσσών που, πλέον, μεταφέρουν τη δραστηριότητα τους στη χώρα μας. Πολλαπλά τα οφέλη αυτών των επενδύσεων και κυρίως ευεργετικά για την θεσμική, οικονομική και κοινωνική ραχοκοκαλιά της χώρας μας.

Εισροή σημαντικών κεφαλαίων, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη απορρόφηση των τοπικών κοινωνιών σε αυτές, καθώς και σημαντική τεχνογνωσία κομίζουν μαζί τους αυτές οι επενδύσεις. Πλέον, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ελκυστικό παράδεισο για υποψήφιους επενδυτές και εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς.

Πως έγινε αυτό; Με σκληρή δουλειά και βαθιές τομές σε πολλά επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Τομές που πιστώνονται εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη «μαχητικότητα» της.

Διαμόρφωσε -μέσα από την ψήφιση του νέου νόμου για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά και την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών λ.χ. blockchain- το αναγκαίο νομικό πλαίσιο.

Εκσυγχρόνισε τη διοικητική μηχανή και μείωσε δραστικά τη χρονοβόρα και πολλάκις αποτρεπτική γραφειοκρατία, βαθαίνοντας το ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους. Οι μεταρρυθμίσεις της γενιάς μας, επιτέλους, προχώρησαν και επενδυτικά πλάνα που «αράχνιαζαν» στα συρτάρια γραφείων είδαν το φως.

Βελτιστοποίησε τους όρους συνεργειών του κράτους, αφενός με τους συμμάχους του, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά και με διεθνείς επαφές και συμφωνίες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα Επιμελητήρια ανά τη χώρα που σε αυτές τις αλλαγές δεν έμειναν πίσω, αλλά επιβιβάστηκαν στην ατμομηχανή της προόδου.

Αποτέλεσμα; Ανάπτυξη σε κάθε πτυχή της εγχώριας οικονομίας. Ανάπτυξη χωρίς στεγανά ή αποκλεισμούς. Ανάπτυξη για όλους, καθώς αναμένεται αύξηση του Α.Ε.Π. της τάξεως του 5,3% για το 2022, η οποία θα είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά και ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο 2022 όταν ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν ήδη στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.

Η χώρα μας πρωτοστατεί σε τομείς που άλλοτε θα φάνταζαν «άπιαστοι» στα μάτια όλων μας. Μεγεθύνεται, εκσυγχρονίζεται, αναπτύσσεται. Αλλάζει και αναδύει το άρωμα της επιτυχίας.

Υ.Γ. Η αξιοποίηση εκτάσεων δεν απέχει πολύ από την προσέλκυση επενδύσεων. Το Ελληνικό, για παράδειγμα, προχωράει και δεν μένει αναξιοποίητη ούτε μια γωνία του. Στην Β’ Πειραιά, τα Λιπάσματα ενδείκνυνται για την ανέγερση ενός σύγχρονου αθλητικού, πολιτιστικού ή ακόμα και τεχνολογικού πάρκου. Οψόμεθα…


* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων