Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πέρα από ανείπωτο πόνο και θλίψη για τις αποτρόπαιες εικόνες που καταφθάνουν καθημερινά, εισήγαγε στην ελληνική κοινωνία και μια νέα οικονομική πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που συνδυάζεται με τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών και την ακρίβεια των τελευταίων ημερών, καθώς και τα νέα δεδομένα στα καύσιμα και την ενέργεια. Η Ελλάδα επωμίζεται ένα ειδικό βάρος, διαρκώς αυξανόμενο λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος.

Με μια Κυβέρνηση που δεν μένει αδρανής και δεν περιμένει στωικά τις εξελίξεις. Αντίθετα, σχεδιάζει και λειτουργεί προληπτικά για το μέλλον, ενισχύοντας από την πρώτη στιγμή το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών και προωθώντας μέτρα ανακούφισης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τα μέτρα αυτά εκτείνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατόπιν και της πρότασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να χτιστεί ένα διακρατικό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Άλλωστε, τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΔΕΗ. Είναι τα σημαντικότερα μέτρα στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τη χώρα απέναντι στο κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς και προασπίζοντας τον αγροτικό κόσμο από τα απόνερα της κρίσης στην Ουκρανία. Είναι, άλλωστε, πολύ σημαντικό να μην αποδιαρθρωθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες και να συνεχίσει η αφθονία στην αγορά σε αγαθά που έχουν απόλυτη ανάγκη οι καταναλωτές. Μη ξεχνάμε πως πλησιάζει και το πασχαλινό τραπέζι, όπου επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία. Η προτεραιότητα είναι οι Έλληνες πολίτες και η Κυβέρνηση πρέπει να υψώσει μια ασπίδα προστασίας σε κάθε περίπτωση.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της χάρη στον τερματικό σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και της δημιουργίας ενός δεύτερου σταθμού το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Τον Ιανουάριο, καλύφθηκε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα, 20% μέσω του αγωγού TAP. Το ρωσικό αέριο, που διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα, υποχώρησε για πρώτη φορά στο 33%.

Μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζει -με επιτυχείς παρεμβάσεις- το κύμα ανατιμήσεων και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Αξιοποιεί το δημοσιονομικό περιθώριο με σύνεση και εφαρμόζει μέτρα που είχαν ως αφετηρία το 2021 και συνεχίζονται. Το συνολικό ύψος του νέου πακέτου ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ, και στα 1,7 δισ. ευρώ μαζί με άλλα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, ανεβάζοντας τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί -έως τώρα έναντι των ανατιμήσεων- για σπίτια και επιχειρήσεις στα 3,7 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, θέλω να σας αναφέρω ότι η μέση μηνιαία ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%.

Είναι μια κρίση που πρέπει να περάσουμε οι Έλληνες ενωμένοι και χωρίς να παρασυρθούμε από τις γνωστές λαϊκίστικες φωνές του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του. Σήμερα, τον βλέπουμε να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα και να κάνει αντιπολίτευση με ψευδή στοιχεία και ταχυδακτυλουργικά κόλπα. Ακολουθεί, δηλαδή, για ακόμη μια φορά, την τακτική που τον ταύτισε με την λέξη kolotoumba στο διεθνές λεξιλόγιο.

Οι πολίτες έχουν προχωρήσει μπροστά και γνωρίζουν πότε πρέπει να κλείνουν τα αυτιά της σε όψιμους δημαγωγούς. Είναι, άλλωστε, γνωστός ο ΣΥΡΙΖΑ για το πως επενδύει στις κρίσεις και περιμένει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Εκμεταλλεύεται το λαϊκό αίσθημα και εξυπηρετεί τις πολιτικές του επιδιώξεις.

Σήμερα, έχει αρχίσει ξανά να μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν. Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε αυτό το γαϊτανάκι παροχών. Οφείλει να διαχειριστεί την κρίση ορθολογικά και μεθοδικά, όπως και κάνει. Γιατί, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος με μια υπέρ του δέοντος αντίδραση, να προκληθεί μια νέα κρίση.

Και μόνο, με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Δείχνοντας του, παράλληλα, ότι το παραμύθι του κ. Τσίπρα και αυτή τη φορά δεν έχει «δράκο».

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι οικονομικός  σύμβουλος MSc, πρόεδρος Σ.Ε.Φ., πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων