Με ένα νέο εργαλείο, που ονομάζεται «καλάθι της νοικοκυράς», θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, μετά τη συμφωνία που υπήρξε χθες, ημέρα Τετάρτη, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τους εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το υπουργείο Ανάπτυξης θα ορίσει τις 50 κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το καλάθι, «όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε άλλες χώρες για στατιστικούς λόγους».

Στη συνέχεια, εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης ότι θα δοθεί η οδηγία για τις 50 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες θα βρίσκονται προϊόντα όπως γάλα, τυρί, κρέας απορρυπαντικά κ.α, «και μετά κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα μπορεί να βάλει τα προϊόντα που θα διαλέγει και στις τιμές που θα θέλει».

Η λίστα με το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «θα ανεβαίνει στον e-katanalotis», με τον υπουργό Ανάπτυξης να προσθέτει ότι «θα δοθεί μάχη μέσω αυτής της λίστας να μην ανεβαίνουν να ανεβαίνουν κατ' ελάχιστον οι τιμές».

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «μόνο το τελευταίο 6μηνο μετρήσαμε τους ελέγχους που εκανε η ΔΙΜΕΑ είναι 3.283, και έχουν επιβληθεί 280 πρόστιμα και πάνω από 300.000 ευρώ σε πρόστιμα που όλα έχουν εισπραχθεί, ένα ποσοστό 6% στην παραβατικότητα».

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, ώστε να δεσμευτούν απ’ την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά, όπως λέει ο νόμος, προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.