Για ακόμα μία χρονιά θα πραγματοποιηθεί ο θεσμός της Black Friday 2022. Ωστόσο, φέτος, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και όχι μόνο γιατί η ακρίβεια έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αναβάλλουν κάποιες αγορές που δεν σχετίζονται με είδη πρώτης ανάγκης. Η σημαντική διαφορά είναι το 2022 θα είναι η πρώτη μέρα εκπτώσεων μετά από πολύ καιρό, αφού δεν θα έχουν προηγηθεί -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

 Με δεδομένο ότι φέτος δεν θα υπάρξουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις Νοεμβρίου, τα πολυκαταστήματα ετοιμάζονται για μεγάλες προσφορές.

 Πώς ξεκίνησε η Black Friday και πότε πέφτει

Η Black Friday ξεκίνησε ως συνήθεια στις ΗΠΑ και εξαιτίας της επιτυχίας που γνώρισε, έγινε θεσμός που γρήγορα υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες.

 Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

 Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

 Κάπως έτσι, καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

 Φέτος, η Black Friday πέφτει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

 Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

 Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές.

 Η ημέρα αυτή αφορά τις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Φέτος, η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022.