Η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αέριου χαρακτηρίζεται από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων η θαλάσσια περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ακόμα, θεωρείται ως η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων.

Αυτό είναι το εξαιρετικά ενδιαφέρον πλαίσιο που τοποθετούνται οι σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν χθες από την κοινοπραξία των ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

Εκτός από την περιοχή της Κρήτης, η ΕΔΕΥΕΠ γνωστοποίησε το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές που αυτήν τη στιγμή τελούν υπό παραχώρηση και βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή 2 στο Ιόνιο, που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, την περιοχή 10 στο Ιόνιο, που βρίσκεται δυτικά της Πελοποννήσου, την περιοχή της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης και της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων.

Το χρονοδιάγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ προβλέπει:
Για την περιοχή 2, Ιόνιο (Energean 75%, Helleniq Energy 25%), βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι 3D σεισμικές έρευνες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 και το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση.

Για την περιοχή 10, Ιόνιο (Helleniq Energy), έχουν πραγματοποιηθεί οι 2D σεισμικές έρευνες και το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι 3D σεισμικές έρευνες. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση.

Για τη Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη (ExxonMobil, Helleniq Energy), ξεκίνησαν οι 2D σεισμικές έρευνες που θα κρατήσουν μέχρι το 2023 και μέχρι τα τέλη του 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση.

Τέλοα, όσον αφορά στα Ιωάννινα (Energean), οι έρευνες είναι πιο προχωρημένες και η προοπτική της παραγωγής είναι πολύ πιο κοντινή χρονικά.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία πιθανόν να διενεργηθεί το καλοκαίρι του 2023.