Την άμεση έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή Ιόνιο ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας την Πέμπτη στους αναλυτές τα αποτελέσματα του ομίλου για το τρίτο τρίμηνο.

«Η ερμηνεία των δεδομένων από τα σεισμικά δύο διαστάσεων ολοκληρώθηκε, έχουμε αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε τρισδιάστατες έρευνες τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε συγκεκριμένα. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη από χθες οι σεισμικές έρευνες στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών αρχίζει να έχει επιπτώσεις στη ζήτηση, αλλά μετά το τρίτο τρίμηνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και για το τελευταίο τρίμηνο οι προσδοκίες είναι θετικές, αν και όχι τόσο όσο τα προηγούμενα. Θετική αναμένεται και η έναρξη του 2023, χωρίς ωστόσο να αναμένεται επανάληψη των φετινών μεγεθών.

Ακόμη, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για τα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε χθες λειτουργικά κέρδη EBITDA Euro504 εκατ. στο τρίμηνο (έναντι 125 εκατ. πέρυσι), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 381 εκατ. (από 33 εκατ.).

Σε σχέση με τη φορολογία των υπερκερδών, αναφέρθηκε ότι η Elpedison θα καταβάλει 18 εκατ. , ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Τέλος, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών, κυρίως με ανάπτυξη έργων, που έχει, όπως είπε, μεγαλύτερο όφελος για την εταιρεία και την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που λαμβάνει ο όμιλος με την κάλυψη των αναγκών για πετρέλαιο θέρμανσης συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων και συνολικά στην αγορά με πρόσθετη έκπτωση στην τιμή διυλιστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ