Δεν κατέληξε σε αποφάσεις το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας μετά το «όχι» της Ελλάδας και άλλων 14 χωρών στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σημειώνεται, ότι η Κομισιόν έχει προτείνει για πλαφόν στο φυσικό αέριο την δυσθεώρητη τιμή των 275/ Mwh ευρώ, η οποία κοστολογείται ως υπερδιπλάσια από τη σημερινή και η οποία αναμένεται να συζητηθεί σήμερα με τις αντιδράσεις ήδη να είναι έντονες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, 15 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα- έβαλαν βέτο και έτσι θα συζητήσουν τα πάντα σε ένα σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου κερδίζοντας χρόνο ως προς την επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης με το μπλοκ των χωρών που ηγείται η Γερμανία και αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν άμεσα αλλά και σε χαμηλότερη τιμή.

Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών να πιέζει για μείωση του επιπέδου στο οποίο τέθηκε το πλαφόν στην τιμή, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στο Bloomberg. «Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.