Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, ανέρχονται στο 99,93% στην Ελλάδα και στο 99,82% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28.

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι ο πρωταρχικός στόχος, αποτελεί πρώτης τάξεως προτεραιότητα έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Ο μεγάλος σύμμαχος της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή τη διαδικασία είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία προσφέρει δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) έως το τέλος του έτους.

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ και καλύπτει ανάγκες σε κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, κεφάλαιο κίνησης ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους. Οι χρηματοδοτήσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και παρουσιάζουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ.

Όροι του προγράμματος

Οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι που παρέχονται με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του EGF μπορούν να καλύψουν κάθε επιχειρηματική ανάγκη:

Δάνεια τακτής λήξης, για:

  • τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων
  • την κάλυψη αναγκών σε ρευστότητα
  • την αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων

Ανακυκλούμενα όρια, για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας.

Όλες οι μορφές χρηματοδότησης του προγράμματος παρέχονται με προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3 / 6 μηνών πλέον περιθωρίου(1) και εισφοράς Ν.128/75. Ειδικά για τα δάνεια τακτής λήξης, η Εθνική Τράπεζα παρέχει την επιλογή σταθερού επιτοκίου για ένα μέρος ή για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την εγγύηση του EGF προσφέρει, επιπλέον, ευελιξία στην αποπληρωμή μέσω ισόποσων μηνιαίων, τριμηνιαίων ή εξαμηνιαίων δόσεων και δυνατότητα περιόδου χάριτος.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε

Για να βρείτε τη λύση που ταιριάζει στα επιχειρηματικά σας σχέδια, ελάτε τώρα στην Εθνική Τράπεζα και συζητήστε με τον Επαγγελματικό σας Σύμβουλο. Στη συνέχεια, υποβάλλετε την αίτησή σας, μαζί με το επενδυτικό σας σχέδιο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το εν λόγω πρόγραμμα επωφελείται στήριξης από τον Μηχανισμό Εγγυήσεων του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (EGF), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την οικονομική στήριξη των Κρατών Μελών που συνεισφέρουν στο EGF.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις στις απορίες σας σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του EGF για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

(1) Περιλαμβάνεται ποσοστό της προμήθειας εγγύησης επί του εγγυημένου μέρους της χρηματοδότησης (0,20% ή 0,70% ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο θα εγκριθεί το αίτημα).