Περίπου 1,2 δις. ευρώ βάζουν κάθε χρόνο στα ταμεία τους οι τράπεζες, μέσω των προμηθειών που επιβάλλονται σε συναλλαγές, πληρωμές φόρων και άλλες υποχρεώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες μπήκαν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το ποιες επιβαρύνσεις πρέπει να μειωθούν.

Οι χρεώσεις για τις τραπεζικές προμήθειες υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ ευρώ το μήνα. Ξεκινούν από 30 λεπτά για πληρωμές λογαριασμών και φτάνουν μέχρι 5 ευρώ για μεταφορά σε διαφορετική τράπεζα.

Πέραν από τις μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών, ισχύουν και για συναλλαγές όπως η ανάληψη μετρητών σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας που επιβαρύνεται κοντά στα 2,5 ευρώ, η πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας που επιβαρύνεται με 30-40 λεπτά, η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει και η οποία επιβαρύνεται με 5 ή 6 ευρώ, ενώ η συνδρομή της πιστωτικής κάρτας έχει επανέλθει ως κόστος και ξεκινάει από 25 ευρώ φθάνοντας έως και τα 100 ευρώ εάν πρόκειται για κάρτα με αυξημένα προνόμια. Επιπλέον, σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς κάρτας, η εκδοσή νέας κοστίζει 5 ή 6 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Ψηφιακό πορτοφόλι

Για να αποφύγετε τη χρέωση, μπορείτε να εντάξετε τη χρεωστική σας κάρτα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να κάνετε τις συναλλαγές από το κινητό σας, online και σε POS.

Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται τα εμβάσματα μεταξύ τραπεζών και τις μεταφορές με ανάληψη – κατάθεση. Στην περίπτωση της μεταφοράς πίστωσης μέσω άμεσης πληρωμής, δηλαδή σε μερικά δευτερόλεπτα, το κόστος είναι μεταξύ 2-2,5 ευρώ, αλλά δεν εξαντλείται εκεί, αφού σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η χρέωση της τράπεζας αποδέκτη των χρημάτων. Η προμήθεια των 2,5 ευρώ επιβάλλεται από το 1ο ευρώ έως τα 12.500 ευρώ και είναι φιξ, ανεξάρτητα εάν δηλαδή κάποιος στείλει 50 ή 100 ευρώ ή στείλει το ανώτερο ποσό των 12.500 ευρώ.

Με το πρόσχημα της αποθάρρυνσης του συνωστισμού στα ταμεία και της ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι τράπεζες χρεώνουν προμήθειες ακόμη και για μικρά ποσά που πληρώνονται στα γκισέ. Όμως και εδώ υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την προμήθεια, τουλάχιστον για την πληρωμή φόρων:
  • Η πληρωμή μέσω e-banking για όσους έχουν κωδικούς για ηλεκτρονική τραπεζική σε μια ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες.
  • Η πληρωμή μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ΑΤΜ. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά μεγάλη εξοικείωση με το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καθώς θα πρέπει να περάσει σωστά τον κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης.
  • Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ-APS) των τραπεζών. Εδώ η πληρωμή είναι πιο άνετη, καθώς πληρώνει κάποιος είτε με χρεωστική κάρτα και μετρητά και μπορεί να προσφύγει στην βοήθεια κάποιου υπαλλήλου του υποκαταστήματος.

Οι κατηγορίες

Η πληρωμή φόρων στο ταμείο της τράπεζας χωρίς προμήθεια είναι εφικτή μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων:
• Όσοι είναι άνω των 70 ετών.
• Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
• Τα άτομα με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
• Οι κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ εισπράττονται τα δημόσια έσοδα που αφορούν:
  • α. Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση της “Ταυτότητας Οφειλής” (Τ.Ο.) ή της “Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής” (ΤΡΟ), οι οποίες εκδίδονται για κάθε χρέος και το ακολουθούν μέχρι την εξόφλησή του.
  • β. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
  • γ. e-Παράβολο, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
  • δ. Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και ρυθμισμένες ή μη οφειλές που βεβαιώνονται στα τελωνεία.